Ekonomija

PKS: Veliko interesovanje kompanija za program „Moja prva plata“

 

  • Više od 400 poslodavaca za svega četiri dana od početka konkursa oglasilo je više od 1.000 radnih mesta u okviru programa podrške „Moja prva plata“, što jasno pokazuje koliko je interesovanje privrede, rekao je juče Mihailo Vesović, direktor Sektora za strateške analize i internacionalizaciju Privredne komore Srbije

Kako u Privrednoj komori Srbije takođe navode, Vesović je sa ministrom finansija Sinišom Malim posetio novosadsku kompaniju Energy net, koja od početka učestvuje u programu “Moja prva plata”, a zaposlila je za stalno čak 85 odsto polaznika programa. Istakao je da je imperativ ovakvih kompanija da ulažu u mlade ljude i imaju kvalitetne kadrove. U prvom i drugom ciklusu programa prijavilo se po 5.000 poslodavaca, a prema prvim rezultatima ta cifra će biti premašena, dopunio je Vesović.

Ministar finansija Siniša Mali podseća da je za dve godine od početka realizacije „Moje prve plate“ više od 17.000 mladih koji su završili srednju školu ili studije, dobilo priliku da stekne prvo radno iskustvo, ali i prvo zaposlenje. – Nakon razgovora sa predstavnicima studentskih organizacija omogućili smo da za ovaj program u trećem ciklusu konkurišu i studenti završnih godina – dodao je ministar i napomenuo da bi čak 90 procenata mladih učešće u „Mojoj prvoj plati“ preporučilo svojim prijateljima, a više od 80 odsto ostalo bi da radi kod poslodavca gde su stekli prvo radno iskustvo.

U Energy net-u su i ovom prilikom, u okviru trećeg ciklusa, konkurisali i oglasili prve pozicije za koje traže kandidate.

Javni poziv je otvoren do 22. septembra tako da svi preduzetnici, predstavnici mikro, malih, srednjih i velikih preduzeća koji žele da ojačaju i podmlade svoje timove imaju priliku da konkurišu za program „Moja prva plata“ i ostvare benefite koje nudi.

  • Jedno od osnovnih vrednosti, na kojem se zasniva uspešnost poslovanja Energy net grupe, već više od trideset godina, jeste upravo stalno ulaganje u znanje. Zahvaljujući znanju i iskustvu uspešno stvaramo bolju atmosferu kroz rešenja za efikasno korišćenje energije i uređenje prostora, a istovremeo doprinosimo zajednici u kojoj poslujemo. Ponosni smo na veliki broj eksperata iz različitih oblasti koji čini deo našeg tima sa više od 200 zaposlenih, kao i na aktivnosti Energy net akademije kroz čije obuke prolazi veliki broj instalatera i servisera širom Srbije i tako se osposobljavaju za licence kojima unapređuju kvalitet rada i usklađuju se sa merama zaštite životne sredine. Program ,,Moja prva plata“ jedna je od važnih aktivnosti, kojima mi kao kompanija doprinosimo širenju znanja i nastavljamo sa praksom koju smo ustanovili još pre 20 godina, a to je zapošljavanje mladih ljudi bez iskustva. Nadamo se da će i treći ciklus programa biti prilika za mlade ljude na pragu svoje profesionalne karijere da u dobroj atmosferi grade svoja profesionalna znanja i veštine – ističe Goran Jevtić, direktor Energy net grupe.

Elena Herbut, master inženjer mašinstva, bila je učesnik programa “Moja prva plata”, postala je deo tima Energy net-a gde je, kako ističe, počela profesionalnu karijeru u struci za koju se opredelila tokom školovanja. 

  • Zahvaljujući programu ,,Moja prva plata“ imala sam mogućnost da, nakon završenih studija mašinstva na Fakultetu tehničkih nauka u Novom Sadu, radim upravo u kompaniji Energy net, koja među studentima mašinstva, profesorima i inženjerima važi za mesto gde jedan mladi inženjer može da nauči posao na pravi način, i da od iskusnih profesionalaca radeći na veoma složenim projektima stekne iskustvo za rad u okviru industrije. Dosta mi je značio i rad u timu, u kojem se gaji dobra atmosfera, i u kojem sam od starijih kolega imala stalnu podršku i učila kako kompanija i tržište funkcionišu – rekla je Herbut.

Kompanija Energy net kreira najsavremija, energetski efikasna inovativna rešenja za klimatizaciju, grejanje, hlađenje, (KGH), kao i za uređenje stambenih i poslovnih prostora. Imaju razgranatu maloprodajnu mrežu širom Srbije, a izvoze i na tržišta regiona, zemlje Evropske unije, Švajcarske. U okviru grupacije posluje sedam kompanija, a sarađuju sa više od 1.000 domaćih i stranih partnera. Kompanija je akreditovana i za sprovođenje modela dualnog obrazovanja za obrazovni profil serviser termičkih i rashladnih uređaja.

Nacionalna služba za zapošljavanje raspisala je 22. avgusta Javni poziv za treći ciklus programa „Moja prva plata“, kao što smo preneli, koji se realizuje uz podršku PKS, Ministarstva za rad, zapošljavanje, boračka i socijalna pitanja, Ministarstva finansija i Kancelarije za informacione tehnologije i elektronsku upravu. Ministarstvo finansija povećalo je za 15 procenata iznos naknade tako da će oni sa završenom srednjom školom primati 25.000 dinara mesečno, a sa završenim visokim obrazovanjem 30.000,00 dinara. Sredstva se isplaćuju direktno preko Nacionalne službe za zapošljavanje, a poslodavci mogu korisnicima da isplate i dodatna sredstva.

Program obuhvata mlade bez radnog iskustva do 30 godina starosti.

Medijska pažnja i pratnja: Novi Radio Sombor

http://keepone.net/radio/k138251/novi-radio-sombor *

*Novi Radio Sombor na vodećoj platformi radio stanica svih država sveta

(Sva autorska prava eventualnog daljeg objavljivanja ove rubrike i njenog celovitog sadržaja postavljeno na portalu Novog Radio Sombora bez upita i dozvole bilo koje strane ili pojedinca zaštićena i zadržana svim relevantnim pravnim mehanizmima)

Tagovi: , ,

Povezani članci

RPK Sombor: Održan sastanak o projektima u okviru programa „Horizon Europe“
Marko Čadež u Tešnju, Bosna i Hercegovina: Potrebno brže rešavati nedostatak radnika na Zapadnom Balkanu

Kategorije

Izbornik