Obrazovanje

Novi Sad: Otvoren Drugi kongres mladih matematičara

 

  • Srpsko naučno matematičko društvo (SNMD) u saradnji sa Srpskom akademijom nauka i umetnosti – ogranak u Novom Sadu, Departmanom za matematiku i informatiku Prirodno-matematičkog fakulteta Univerziteta u Novom Sadu i Matematičkim institutom SANU, po drugi put organizuje Kongres mladih matematičara u Novom Sadu, u periodu od 29. septembra do 1. oktobra 2022. godine

Učesnike Kongresa čine mladi matematičari koji su doktorirali u poslednjih 10 godina, kao i studenti doktorskih studija.

Tim povodom mlade matematičare pozdravio je i pokrajinski sekretar za visoko obrazovanje i naučnoistraživačku delatnost prof. dr Zoran Milošević koji je istakao da je platforma na kojoj funkcioniše Pokrajinska vlada ujedinjenje oko projekata i da bez obzira na to što je naučna delatnost u nadležnosti Vlade Republike Srbije, Pokrajinska vlada ovu delatnost, takođe, prepoznaje kao partnersku i kao deo opšteg trenda u kome je znanje implementirano ne samo u politiku, nego i u svakodnevni život.

  • Kada govorimo o jednoj bazičnoj nauci, današnja konferencija ukazuje na to da, koliko god smo napredovali u primenjenim istraživanjima, novi naučni kolonijalizam usmerava veliki broj naših naučnika prema bazičnim istraživanjima, mimo naših granica. Dakle, moramo mnogo toga da uradimo da bismo sačuvali temelj naučnog angažmana i u privredi, jer bez biologije, fizike, hemije i matematike, teško je zamisliti napredak u primenjenim istraživanjima – naglasio je sekretar Milošević.

Prisutne su pozdravili i predsednik Srpske akademije nauka i umetnosti – ogranka u Novom Sadu akademik Stevan Pilipović, dekanka Prirodno-matematičkog fakulteta prof. dr Milica Pavkov Hrvojević i državna sekretarka u Ministarstvu prosvete, nauke i tehnološkog razvoja prof. dr Marijana Dukić Mijatović.

Na Kongres se prijavilo više od 130 mladih matematičara sa 35 različitih institucija, od kojih će njih 100 imati izlaganje. Osim učesnika iz Srbije, tu su i gosti, učesnici iz Republike Srpske, Severne Makedonije, Crne Gore i Švedske.

Prvog dana Kongresa održano je 5 plenarnih predavanja u Ogranku SANU u Novom Sadu, dok su u preostala dva dana u 3 sekcije predviđena predavanja na Departmanu za matematiku i informatiku Prirodno-matematičkog fakulteta Univerziteta u Novom Sadu.

Medijska pažnja i pratnja: Novi Radio Sombor

http://keepone.net/radio/k138251/novi-radio-sombor *

*Novi Radio Sombor na vodećoj platformi radio stanica svih država sveta

Tagovi: , , , , ,

Povezani članci

Predavanja u Somboru: Vrata nadanja
Pedagoški fakultet Sombor: Za brucoše početak nove školske 2022/23. godine 3. oktobra uz poziv dekana prof. dr Saše Markovića

Kategorije

Izbornik