Višejezično

Održana 13. Večer IKAVICE

 

U subotu 26. novembra pred brojnom publikom održana je 13. književno-pjevačka večer „IKAVICA-govor hercegovačkih, dalmatinskih, ličkih,bosanskih, šokačkih i bunjevačkih Hrvata“ u Domu MKUD „Ady Endre“ u Stanišiću. Organizator je bilo Hrvatsko kulturno društvo „Vladimir Nazor“ Stanišić

Na manifestaciji su bila četiri bloka.

Na šokačkoj ikavici nastupili su Anita Đipanov Marjanović iz Monoštora koja je recitirala pismu Željka Šeremešića i Kraljice Bodroga Kulturno-umjetničkog društva Hrvata “Bodrog” iz Bačkog Monoštora koje su otpivale tri pisme.

Na bunjevačkoj ikavici nastupio je Ivan Ivković Ivandekić iz Bajmoka koji je ispričao svoj skeč o Kati o kojoj piše u Hrvatskoj riječi i solist Marko Križanović iz Subotice koji je otpivao tri pisme  uz pratnju klavijaturiste.

Na hercegovačkoj ikavici nastupili su Ljiljana Bačlija iz Subotice koja je recitirala svoju pismu i Sinovi Hercegovine iz Širokog Brijega (BiH) koji su pivali gange i guslarsku pismu.

Na dalmatinskoj ikavici nastupila je književnica iz Beograda Ljljiljana Crnić koja je recitirala svoju pismu, zatim muška klapa KUD-a “VRILO” iz Obrovca Sinjskog sa tri pisme, Mia Sesartić iz Solina koja je pročitala dva sićanja iz ditinjstva, Marjan Kamber iz KUD “Kamen Bukovice” iz Obrovca koji je svirao na cvintari i diplama i otpivao dvi samačke pisme, Josipa Dević iz Subotice koja je pročitala jednu svoju pismu, Ivan Karan koji je pročitao pismu Zagoro Moja autora Ante Tešije koji zbog bolesti nije mogao doći, a program su završili reraši KUD “Vrilo” sa nekoliko rera.

Na kraju manifestacije razmijenjeni su darovi.

Održavanje manifestacije pomogli su : Splitsko-dalmatinska županija, Središnji državni ured za Hrvate izvan Republike Hrvatske, grad Solin, grad Sinj, Ministarstvo kulture i informisanja Republike Srbije, Pokrajinsko tajništvo za kulturu, javno informiranje i odnose sa vjerskim zajednicama, Pokrajinsko tajništvo za obrazovanje, upravu, propise i nacionalne manjine, Stipe Samardžić – član Županijskog odbora za suradnju sa udrugama, Hela Milišić i njena Udruga Solinjani  i članovi domaće udruge iz Stanišića.

Rubrika je sastavni deo ovogodišnjeg projekta “Svi smo jedno – višejezično, vaš Novi Radio Sombor“ sufinansiranog iz budžeta Grada Sombora za 2022. godinu. Stavovi izneti u podržanom medijskom projektu nužno ne izražavaju stavove organa koji je dodelio sredstva.

Medijska pažnja i pratnja: Novi Radi Sombor

Tagovi: , , ,

Povezani članci

Obilježena 77. Obljetnica Savezne kolonizacije Hrvata iz Hrvatske i Bosne i Hercegovine u Vojvodinu
„Mikulaš“ u Bunjevačkom kolu

Kategorije

Izbornik