Najnovije

Odobreni datumi Olimpijskih igara mladih Dakar 2026!

 

Prema najnovijim informacijama Olimpijskog komiteta Srbije (OKS) odobreni su datumi održavanja Olimpijskih igara mladih Dakar 2026! Izvršni odbor Međunarodnog olimpijskog komiteta (MOK) odobrio je da se Olimpijske igre mladih u Dakaru održe od 31. oktobra do 13. novembra 2026. godine

Nakon odluke da se Olimpijske igre mladih u Dakaru odlože sa 2022. na 2026. godinu, Međunarodni olimpijski komitet (MOK), Organizacioni komitet Olimpijskih igara mladih Dakar 2026 (YOGOC) i svi zainteresovani akteri procenili su potencijalne datume Igara. Prvi olimpijski događaj koji će se održati na afričkom kontinentu zvanično će početi 31. oktobra 2026. godine, ceremonijom otvaranja prvog dana takmičenja, i trajaće do 13. novembra.

14-dnevni YOG (Youth Olympic Games) period je predložen IO MOK-u nakon opsežne procene s obzirom na vreme provedeno u školi i na univerzitetu kako bi najviše odgovaralo školskom programu sportista, meteorološkim uslovima i drugim međunarodnim sportskim događajima i proslavama. Dakar 2026 će se poklopiti sa Danom mladih Afrike (1. novembar), koji je važna proslava u Senegalu i koji će omogućiti da što više učenika učestvuje i doprinese YOG-u.

Četvrte letnje Olimpijske igre mladih održaće se u Dakaru u Senegalu, prvoj zemlji na afričkom kontinentu kojoj je dodeljena čast da bude domaćin olimpijskog sportskog događaja. Olimpijske igre mladih Dakar 2026 predstavljaju katalizator za sportsku, društvenu, kulturnu, obrazovnu i ekonomsku transformaciju koja će stvoriti novu nadu, mogućnosti i samopouzdanje za mlade ljude.

Dakar 2026 je rođen iz želje da se Olimpijske igre mladih odvedu u sve delove sveta i da se Igre stave u srce transformacije Afrike. Sportska kultura i praksa Senegala su ukorenjeni u istoriji i populaciji, posebno mladim ljudima. Ima za cilj da bude sinonim za simbiozu, razmenu, radost i ponos, ali i poniznost za mlade širom sveta, u Africi i Senegalu. Sport je zamišljen da bude proslava, način zajedničkog života, faktor mira, zbližavanja i društvene kohezije.

U odluci odobrenoj tokom 136. Sesije MOK-a 17. jula 2020, Senegal i Međunarodni olimpijski komitet (MOK) su se međusobno dogovorili da odlože Olimpijske igre mladih u Dakaru sa 2022. na 2026. godinu. Odlaganje Dakara 2026 omogućava MOK-u, nacionalnim olimpijskim komitetima (NOK) i međunarodnim federacijama (IF) da bolje planiraju svoje aktivnosti, na koje je snažno uticalo odlaganje Olimpijskih igara u Tokiju 2020, kasnijim odlaganjima velikih međunarodnih sportskih događaja, kao i operativnim i finansijskim posledicama globalne zdravstvene krize.

Medijska pažnja i pratnja: Novi Radio Sombor

Tagovi: , , , , , , , , , , , ,

Povezani članci

Nastavljena praksa Grada Sombora u podržavanju lokalnih pčelara
Delegacija Baje iz Mađarske u radnoj poseti Somboru

Kategorije

Izbornik