Najnovije

Obuka personalnih asistenata zakonska obaveza

 

  • Centar za samostalni život osoba sa invaliditetom Sombor, bio je organizator obuke za personalne asistente po projektu ‘’Obuka personalnih asistenata zakonska obaveza“. Obuka se odvijala od 19 – 21. oktobra 2022. u Mađarskoj građanskoj kasini u Somboru. Obuku je pohađalo 6 polaznika

Zakon o socijalnoj zaštiti i podzakonska akta nalažu da uslugu treba da pružaju lica koja su prošla obuku i stekla znanja neophodna za posao personalnog asistenta. S obzirom da grad Sombor uslugu personalne asistencije finansira iz sredstava lokalnog budžeta, smatramo da je sprovođenje ove obuke značajno iz ugla poštovanja procedura i zadovoljavanja svih propisanih standarda za uvođenje Usluge personalne asistencije kao nove usluge u sistem socijalne zaštite na lokalnom nivou. Ovo će istovremeno značiti i pružaocima usluga koji su 2015. dobili Licencu za pružanje usluge personalne asistencije.

Potreba za sprovođenjem obuke je bila iz razloga što nemaju svi personalni asistenti sertifikat o završenoj akreditovanoj obuci, a što je Zakonom o socijalnoj zaštiti obaveza.

Obuci je prethodila selekcija kandidata na NSZ Sombor – obavljena je psihološka procena kandidata prema kriterijumima koji su utvrđeni na osnovu analize poslova i radnih zadataka izvršilaca za radno mesto: personalni asistent.

Obuka je sprovođena po akreditovanom programu Centra za samostalni život OSI Srbije. Program je akreditovan kod Republičkog zavoda za socijalnu zaštitu i jedini je ove vrste u Srbiji.

Po završenoj obuci i položenom ispitnom testu, personalni asistenti dobijaju sertifikate o završenoj akreditovanoj obuci kojim se potvrđuje njihova kvalifikovanost za obavljanje poslova personalnog asistenta.

Obuku su vodili trener CSŽ Srbije, Mimica Živadinović i Vladimir Obradović, fizioterapeut.

Troškovi obuke su finansirani iz sredstava budžeta Grada Sombora.

Izveštava: Julijana Čatalinac

Medijska pažnja i pratnja: Novi Radio Sombor

http://keepone.net/radio/k138251/novi-radio-sombor *

*Novi Radio Sombor na vodećoj platformi radio stanica svih država sveta

Tagovi: , , , , ,

Povezani članci

Besplatna filmska radionica u Jugoslovenskoj kinoteci
У Апатину отворена 6. локална Филателистичка изложба

Kategorije

Izbornik