Najnovije

Objavljena tri javna konkursa Ministarstva za brigu o selu

Autor: Milan Obradović

KRKOBABIĆ: BIĆE TO REKORDNA GODINA SA 3.000 USELJENIH KUĆA

  • Biće to rekordna godina sa 3.000 useljenih seoskih kuća i blizu 15.000 ljudi. Ovo je pravi način za munjevitu promenu demografske slike pojedinih krajeva Srbije – izjavio je ministar Milan Krkobabić, povodom raspisivanja javnih konkursa (22. januara) za tri programa koje će Ministarstvo za brigu o selu sprovoditi tokom ove godine i dodao: – Rebalansom će biti izdvojena dodatna znatno veća sredstva. Ubrzo startuje i program namenjen žiteljima sela koji reše da pokrenu ili prošire sopstvene najrazličitije poslove. Za to mogu da računaju na pomoć u iznosu do 10.000 evra. Za pogranične delove Srbije ta sredstva će biti i veća. Srbija mora da radi i ni jedan njen deo ne sme da ostane prazan.

Već od danas zainteresovani građani mogu da se prijavljuju na konkurs za kupovinu seoskih kuća sa okućnicom. Na druga dva konkursa, dodele bespovratnih sredstava za kupovinu minibuseva za prevoz seoskog stanovništva i za organizovanje manifestacije „Miholjskih susreta sela“ mogu da se prijave lokalne samouprave. Iz budžeta Srbije u ovom trenutku za ove namene opredeljeno je ukupno 670 miliona dinara – od čega pola milijarde za seoske kuće, 120 miliona dinara za minibuseve i 50 miliona dinara za seoske manifestacije.

Dok je rok za prijavljivanje za seoske kuće sa okućnicom otvoren do utroška budžetskih sredstava, a najkasnije do 1. novembra 2024. godine, za druga dva javna konkursa ističe za mesec dana, 22. februara.

Pravo učešća na javnom konkursu za seoske kuće sa okućnicom imaju punoletni, državljani Srbije, pojedinci, samohrani roditelji i parovi, mlađi od 45 godina. Podnosilac prijave samostalno pronalazi kuću sa okućnicom i obraća se lokalnoj samoupravi na čijoj teritoriji se kuća nalazi, u saradnji sa kojom završava neophodnu proceduru. I ovoga puta maksimalna suma koja će se odobravati po prijavi je 1,2 miliona dinara. Interesovanje za ovaj program je od samog početka izuzetno, dnevno stiže oko 15 prijava, pa se ove godine očekuje oko 3.000 zahteva.

Prethodne tri godine useljeno je 2.650 kuća u selima širom Srbije, čime je krov nad glavom steklo 10.000 ljudi.

Za rešavanje problema mobilnosti seoskog stanovništva do sada je novac dobila 61 lokalna smouprava, među kojima je 35 u grupi najnerazvijenijih i devastiranih. Suma koja će biti odobravana je sedam miliona dinara po minubusu.

Što se tiče manifestacija, za „Miholjske susrete sela“  maksimalni iznos predviđen za finansiranje je 500.000 dinara po prijavi, a mogu da budu održane od 1. juna do 1. novembra 2024. godine. U prethodne tri godine održano je ukupno 250 manifestacija, samo su prošlogodišnji susreti okupili 1.500 sela u 95 opština i rekordnih 200.000 učesnika.


Medijska pažnja i pratnja: Novi Radio Sombor

http://keepone.net/radio/k138251/novi-radio-sombor*

*Novi Radio Sombor na vodećoj platformi radio stanica svih država sveta KeepOne Radio

https://www.omiljeniradio.com/index.php/radio-uzivo-online-srbija/1130-novi-radio-sombor-uzivo-online.html*

*Novi Radio Sombor na vodećoj platformi radio svih svih država regiona i dijaspora Omiljeni radio

Tagovi: , ,

Povezani članci

Kula: Obeležen Nacionalni dan Rusina
Crveni krst u Somboru uputio pozive školama za obuku prve pomoći

Kategorije

Izbornik