Najnovije

Kula: Obeležen Nacionalni dan Rusina

 

  • Nacionalni dan Rusina, koji se proslavlja 17. januara, kada je 1751. godine potpisan ugovor kojim će se na ove prostore, tačnije u pustari Krstur, sa Karpata doseliti 200 Rusina Grkokatoličke vere, obeležen je i ove godine

Centralna proslava se svake godine održava u drugom mestu gde žive Rusini, a ove godine je održana u Đurđevu, dok su Rusini u Kuli svoj Nacionalni dan proslavili svečanom priredbom u prostorijama Kulturno-umetničkog društva „Dr Havrijil Kosteljnik“.

Svoje mesto u publici imali su Savo Preradović, Željko Kovač, u ime Nacionalnog saveta Rusina, kao i kulturno-umetnička društva sa kojima Rusinsko društvo sarađuje, a to su „Durmitor“, „Ivan Senjuk“ i „Karpati“. Donatorka Marija Joksović obezbedila je klima uređaj bez kojeg ova proslava ne bi bila moguća. Ona je za to dobila posebnu zahvalnicu. Čestitala je svim Rusinima taj dan i poželela dugu saradnju i u što većem broju.

Kao što je poznato, u prostorijama društva već tri godine nije bilo grejanja, pa je bilo teško održati funkcionalnost. Čim je problem rešen, počele su probe, a treba naglasiti da je Društvo značajno podmlađeno, najpre najmlađim članovima koje je Cecilija Mudri pripremila za svečanost. Pevačka grupa je dobila tri nova, mlada člana koji su debitovali baš na najveći praznik, pa je, po rečima predsednice društva, Amalije Kovač, trogodišnja kriza prebrođena, naočigled publike.

Proslavu Nacionalnog dana Rusina u Srbiji u Kuli organizovalo je KUD „Dr Havrijil Kosteljnik“ pod pokroviteljstvom Nacionalnog Saveta Rusina.


 

Medijska pažnja i pratnja: Novi Radio Sombor

http://keepone.net/radio/k138251/novi-radio-sombor*

*Novi Radio Sombor na vodećoj platformi radio stanica svih država sveta KeepOne Radio

https://www.omiljeniradio.com/index.php/radio-uzivo-online-srbija/1130-novi-radio-sombor-uzivo-online.html*

*Novi Radio Sombor na vodećoj platformi radio svih svih država regiona i dijaspora Omiljeni radio

Tagovi: , , ,

Povezani članci

Ministarstvo unutrašnjih poslova upozorava građane: U toku je prevara
Objavljena tri javna konkursa Ministarstva za brigu o selu

Kategorije

Izbornik