Kultura

Objavljen takmičarski program 29. Međunarodnog festivala pozorišta za decu Subotica

 

  • U okviru takmičarskog programa 29. Međunarodnog festival pozorišta za decu Subotica, koji se ovegodine održava od 18. do 23. septembra u organizaciji Otvorenog univerziteta Subotica, naćiće se 14 predstava za decu iz celog sveta, po izboru selektora festivala, profesora dr Zorana Đerića. Publika festival moći će da pogleda raznovrsne I maštovite predstave koje u Srbiju dolaze iz Rusije, Italije, Bugarske, Mađarske, Francuske, Hrvatske, BiH (Republike Srpske), Španije, Izraela, Indonezije, Grčke, kao I predstave domaćih pozorišta.

U takmičarskom program učestvovaće tri predstave iz Srbije. Predstavu “Ukradeni princ I izgubljena princeza” Malog pozorišta Duško Radović režirala je Branislava Stefanović, a ova priča, smeštena u Srednje cvetno carstvo, bavi se pitanjem promene drevnog običaja po kome carski tron može da nasledi samo dečak. Pozorište mladih Novi Sad, Festival ekološkog pozorišta za decu I mlade,iUdruženje“Sloboda nemacenu” producirali su predstavu “Devojčica sa šibicama” u režiji Sonje Petrović, bajku o devojčici koja u noći uoči Nove godine luta ulicama pokušavajući da proda šibice, ali joj to ne uspeva. Ovaj autorski projekat govori o sudbini za boravljene I nevoljene dece sa ulice koja su žrtve trafikinga, a od kojih se društvo udaljava paralelno sa kolektivnim gubitkom osećaja empatije. Predstava “Ljubav I violina” Dečjeg pozorišta Subotica”, u režiji Ane Vovčok, predstavlja romsku legendu o ljubavi I smelo otvara dilemu o sebičnosti najuzvišenije naklonosti prema živom biću I umetnosti.

Iz susednih zemalja stižu tri ostvarenja: “Velika tvornica riječi” nastala je u produkciji Pozorišta Mala scena iz Hrvatske I režirala je Morana Dolenc; iz Dječijeg pozorišta Republike Srpske dolazi predstava “Vuk sa mirisom bobica” u režiji Tamare Kučinović, a iz Mađarske “San vile Mol” Lutkarskog pozorišta Harlekin (režija Reka Suč).

Rusko Pozorište Karabaska predstaviće se ostvarenjem “Tražim dozvolu za život” (režija Evgeny Ibragimov), italijansko Pozorište Zakes izvešće predstavu Pepeljuga (LuanaGramegna), Fondacija Theatre Corsair iz Bugarske izvešće “Priče od papira” (DimitarStefanov), francusko pozorište Les Nouveaux Ballets du Nord-Pas de Calais predstaviće se ostvarenjem “SCOOOOOTCH! (Amélie Poirier), produkcija Tjan Gombau – Nacrtani čovek iz Španije izvešće“Novecipele” (Jordi Paleti Puig), a Pozorišna kuća Tik Tak Nto iz Grčke će izvesti predstavu “Princeza Ruža I začarani Orao” (Panagiotis Adam).

Iz Izraela dolazi ostvarenje “Prekotrnja do zvezda” Teatra Koom-Koom (režija: Andrei Urbakh), a iz Indonezije “Priča o metli” Pozorišta Bon Puppet ( Angela Dwicahya, Rizki Putri).

Žiri glavnog takmičarskog programa čine Marijana Petrović, glumica u Malom pozorištu “Duško Radović“ u Beogradu I rediteljka; Viktor Šrajman –ruski I izraelskipozorišnireditelj, glumac, pedagog, kritičar, I jedan od vodećih stručnjaka u oblasti pozorišta lutaka; I Kliodna Nunan, irska praktičarka umetnosti za decu u najranijem dobu.

Međunarodni festival pozorišta za decu Subotica jedan je od najznačajnijih festivala u regionu koji okuplja stvaraoce koji su svoj rad posvetili najmlađima. Sa fokusom na lutkarstvu ali I sa prostorom za druge umetničke forme, festival kontinuirano doprinosi promociji I razvoju pozorištaza decu u Srbiji. Za svoj izuzetan doprinos razvoju scenske umetnosti za decu I culture uopšte, Festival je 2005. Godine nagrađen „Vukovom nagradom“, najvećim kulturnim priznanjem u Republici Srbiji, dok je 2009. Godine Međunarodnom festival pozorišta za decu Subotica dodeljena nagrada „Pro urbe“ zaznačajan doprinos razvitku I ugledu grada Subotice podizanjem njegovih materijalnih I duhovnih vrednosti. Festival je dobitnikispecijalneMeđunarodnenagrade za doprinosrazvojudramskogodgoja „Grozdaninkikot“ za 2009. Koju dodeljuje Centar za dramski odgoj izMostara (BiH centar IDEA (Međunarodne asocijacije za dramu/pozorište I obrazovanje).

Realizaciju Međunarodnog festival pozorišta za decu Subotica podržali su Ministarstvo Kulture I informisanja Republike Srbije, Pokrajinski sekretarijat za kulturu AP Vojvodinei Grad Subotica.

Rubrika je u okviru realizacije projekta Udruženja Podium „Sve je lako kad si mlad 5“, izdavača Novog Radio Sombora, koji se realizuje zahvaljujući sredstvima Grada Sombora na Konkursu LAP za mlade za 2022. godinu.

Medijska pažnja i pratnja: Novi Radio Sombor

http://keepone.net/radio/k138251/novi-radio-sombor *

*Novi Radio Sombor na vodećoj platformi radio stanica svih država sveta

Tagovi: , ,

Povezani članci

Kulturni centar Laza Kostić Sombor: Promocija knjige Borisa Leinera
Čedomir Janičić: Mama

Kategorije

Izbornik