Kultura

Obeleženo 75 godina Istorijskog arhiva Sombor i 275 godina utemeljenja arhivske službe u Somboru

Foto: Milan Đurđević

  • „Unositi svetlost naučne istine u događaje prošlosti, znači služiti sadašnjosti. Stoga arhivska dokumenta nisu mrtva, siva i uzaludna kao što to površnim ili nepućenim može ponekad da izgleda… U arhivskim prostorijama… vrši se stalna služba istini, našoj ljudskoj, relativnoj istini, koja se teško uočava i osvetljava, a lako zamračuje i gubi…“

Zapis je ovo, velikana naše književnosti i jedinog dobitnika Nobelove nagrade o arhivima Ive Andriića. Istina je da Ivo Andrić obitavao u najvećim i najbogatijim arhivima evropskih prestonica sakupljajući arhivsku građu za sva svoja kapitalna dela naše i svetske književnosti.

U dosadašnjem radu i postojanju na šta smo zaista preponosni, naš Arhiv – napominju u ovoj instituciji – nisu posećivali takvi velikani ali možda se među skrivenim policama u tami odaja gde se ljubomorno čuva arhivska građa, skrivaju čudesni zapisi o nečijim sudbinama na koje čeka neka skrivena svetlost.

Svakako smo radi istaći mnogobrojne autore kako iz redova zaposlenih tako I “naših“ istraživača koji su kao korisnici arhivske građe stvarali dragocena dela dostupna javnosti a ona se uglavnom odnose na zavičajnu istoriju Sombora I okoline. Zahvalni svima koji su brižno i sa puno ljubavi čuvali i sređivali poverenu nam arhivsku građu, naš mali kolektiv sa svojim prijateljima i cenjenim gostima iz Gradske uprave Sombor, Sekretarijata za kulturu AP Vojvodine, predstavnika Arhiva, lokalnih samouprava, obeležili su svojih prvih 75 godina rada i postojanja.

U ime Grada Sombora, prigodnim govorom obratio se Branislav Sforcan, pomoćnk gradonačelnika Grada Sombora.

Prisutne je pozdravio i Miroslav Ilić u ime Sekretarijata AP Vojvodine.

Nataša Stojanović, dirktorica Istorijskog arhiva, zahvalivši se prisutnima, govorila je o dosadašnjem radu Arhiva, hronološki navodeći aktivnosti institucije, ističući postignute uspehe u zaštiti dokumentarnog materijala, sređivanju i obradi arhivske građe, izdavačkoj i izložbenoj delatnosti, kao i broju arhivskih fondova i zbirki koji se čuvaju u ovom arhivu.

Osvrnula se i na prve temelje organizovane zaštite stvarane građe, stare više od dva i po veka, naglašene u Prvom Statutu Slobodnog i kraljevskog grada Sombora, iz 1749. godine.

Na predlog Državne arhive u Beogradu arhivsko središte arhivskog područja Sombora osnovano je 1. decembra 1948. godine.

Milan Stepanović, zavičajni istoričar i publicista, predstavio i svoju knjigu: „Vizija slobode-Elibertacija Sombora 1745-1749. U posebnom odeljku ovoga izdanja deo pod naslovom „Čuvari arhivske baštine“ posvećen je 75-godišnjici postojanja i rada Istorijskog arhiva Sombor.

Istoimena arhivska izložba je delo ovog autora i kolega iz Arhiva, postavljena je u skupštinski hol ispred svečane sale, a nakon izvesnog vremena krasiće somborskog Arhiva, pa će je zainteresovani i ubuduće moći tim povodom posetiti.

Hor najmlađih sugrađana „Šareni vokali“ ulepšali su na svečanost izvodeći himnu „Bože Pravde“ i još dve numere.

Hvala svima koji su na bilo koji način doprineli ovoj našoj maloj ali nadasve ponosnoj svetkovini! – ističu u Istorijskom arhivu Sombor


Medijska pažnja i pratnja: Novi Radio Sombor

Tagovi: , , , , , , ,

Povezani članci

Promocija knjige Poznajem, razumem i živim svoja prava Aleksandre Trbojević na somborskom PEF-u
KC Laza Kostić Sombor: Koncert orkestra “Beltango kvintet”

Kategorije

Izbornik