Najnovije

Obeležena Mala Gospa u Doroslovu

 

 • U organizaciji Ministarstva za brigu o porodici i demografiju i Grada Zrenjanina, organizovana je manifestacija „Dani porodice u Srbiji“, koja se po treći put organizuje u Perlezu. Samom činu otvaranja manifestacije prethodilo je obraćanje potpredsednika Vlade Republike Srbije i ministra odbrane, Miloša Vučevića, koji je poželeo dobrodošlicu svim prisutnim opštinama i gradovima i zahvalio im se na trudu koji ulažu u sprovođenju pronatalitetne politike.„Mi verujemo u prave vrednosti, da su nam roditelji otac i majka, da imamo braće i sestre i mi to poštujemo i nikome ne namećemo“, izjavio je Vučević. Ministarka za brigu o porodici i demografiju, Darija Kisić Tepavčević, takođe se obratila prisutnim gostima i izlagačima rečima: „Započet je čitav niz mera i aktivnosti kako bi nas bilo što više. Odlično koračamo i to se može videti da je 230 dece rođeno više u julu mesecu 2023. godine, nego u istom periodu prošle godine“.

  Na Marijanskom svetilištu u Doroslovu, u prisustvu mnogobrojnih vernika i hodočasnika iz čitavog regiona, proslavljena je Mala Gospa.

  Ispred Grada Sombora, svečanosti povodom proslave Male Gospe i svetoj misi prisustvovali su zamenica gradonačelnika, Ljiljana Tica i član Gradskog veća za oblast nacionalnih manjina i saradnje sa verskim zajednicama, Silard Janković.

  Marijansko svetilište u Doroslovu poznato je kao jedno od centralnih mesta hodočašća za mnoge vernike širom Vojvodine i regiona, a tokom 7. i 8. septembra ovo naseljeno mesto poseti više od 10.000 vernika svake godine.

  Pored molitvi i slavljenja rođenja Device Marije, mnogobrojni vernici dolaze na ovo mesto u nadi da će pronaći isceljenje na Svetom bunaru u dvorištu crkve, za koji se veruje da ima isceliteljske moći. Ovaj bunar se pročuo još u srednjem veku po svojim čudesnim moćima, a u zapisima crkve i narodnom predanju, ovde je izlečen veliki broj bolesnika. Još 1796. godine na ovom mestu je podignuta drvena kapela, a nakon ponovne izgradnje kapele od čvrstog materijala 1825. i nekoliko dogradnji, crkva podignuta u slavu Devici Mariji ima današnji oblik sa prepoznatljivim tornjevima i oltarom na otvorenom.

  Svečanosti u Doroslovu prisustvovali su velikodostojnici i sveštenstvo Srpske pravoslavne i Rimokatoličke crkve, predstavnici diplomatskog kora, političkog i javnog života, kao i predstavnici Nacionalnog saveta mađarske nacionalne zajednice u Republici Srbiji.

 

izvor:sombor.rs

edit: AcanskiS © Srđan.A

Medijska pažnja i pratnjaNovi Radio Sombor

Povezani članci

Sombor na manifestaciji dani porodice u Perlezu
Udruženje RVI u Somboru, obeležilo je trideset godina postojanja

Kategorije

Izbornik