Obrazovanje

O veštačkoj inteligenciji na Rektorskom seminaru asocijacije UNICA u Briselu

 

  • Domaćin ovogodišnje 33. Generalne skupštine UNICA i Rektorskog seminara održane od 14. do 16. juna je UNICA je Brisel. Na skupu su organizovani izbori za novog predsednika UNICA i Upravni odbor asocijacije. Do 2027. godine predsednik udruženja biće prof. dr Sorin Kostreje, prorektor Univerziteta u Bukureštu. UNICA je institucionalna mreža univerziteta iz glavnih gradova Evrope, osnovana 1990. godine, a trenutno je čini 56 univerziteta iz 41 glavnog grada Evrope, sa više od 150.000 univerzitetskog osoblja i 1.500.000 studenata

Rektor Univerziteta u Beogradu prof. dr Vladan Đokić učestvuje na rektorskom seminaru čija je glavna tema „Put napred: istraživanje puteva ka budućnosti evropskog visokog obrazovanja“, na kojem akademski lideri univerziteta razgovaraju i dele iskustva o trendovima promene obrazovanja u Evropi. Teme su i visoko obrazovanje kroz inicijative evropskih univerziteta i korišćenje veštačke inteligencije u visokom obrazovanju. Zaključci će biti saopšteni uskoro, navodi Univerzitet u Beogradu na svom portalu.

Učesnici ocenjuju da univerziteti zauzimaju centralno mesto u društvenom razvoju, zbog svog privilegovanog položaja na putu znanja, kulture i inovacija. U tom kontekstu, snažna partnerstva su postala jedna od glavnih strategija za korišćenje punog potencijala univerziteta, a inicijativa Evropski univerziteti je primer toga. U isto vreme, osim novih organizacionih oblika, postoje i drugi trendovi koji podstiču promene u iskustvima učenja i podučavanja, od kojih je veštačka inteligencija verovatno najveći izazov u poslednjih godinu dana.

Rektorski seminar UNICA je još jedna prilika da budu istraženi održivi strateški putevi da univerziteti ostanu relevantni i nastave da daju značajan doprinos društvu.

UNICA ima za cilj da na specifičnom profilu svojih članica ojačava međunarodnu saradnju, angažuje akademsko rukovodstvo i olakšava umrežavanje među akademskim zajednicama, širom evropskih područja visokog obrazovanja i istraživanja.


Medijska pažnja i pratnja: Novi Radio Sombor

http://keepone.net/radio/k138251/novi-radio-sombor*

*Novi Radio Sombor na vodećoj platformi radio stanica svih država sveta

Tagovi: , , , , , , ,

Povezani članci

Tribina „Humanističko nasleđe: razum – solidarnost – sreća“
Divac Fondacija: Nastavak podržavanja STEM obrazovanja u Srbiji

Kategorije

Izbornik