Sport

O Najvećem je reč: Novak svih nas / autorski tekstovi

Foto nedelje: (Fotografija: Profimedia)

  • Gotovo najčešći napisi ovih dana naročito sad kad je oborio još jedan rekord, osvajanjem 23. Gren slem titule na pariskom Rolan Garosu jesu u stilu, Novak je ispisao istoriju. Rekao bih, istoriju je On ispisao odavno, ono što je smatram još bitnije – ispisao je sadašnjost. Naročito bitno – u trenutku u kojem živimo. A o budućnosti, takođe da napomenem – nju je već osvojio

Novak svih nas. To sam već pisao, pre nekih desetak godina. A evo sada, i otkad je osvojio svoj prvi Pren slem, na Australijan Openu u Melburnu 2008. godine, prođe tih – opet nekako jubilarnih – 15 godina do ovog trenutka, kada je po treći podigao trofejni pehar u francuskoj metropoli, upitah se na trenutak, zar već. 15 godina šampionskih osvajanja svega i svačega blistavog, pehari su sustizali jedan drugi ko na najčudesnijoj fabričkoj traci, a on odolovao svemu. Da bi u tom smislu odolovenja, već postao poseban šamion.

15 godina obaranja svih rekorda, 15 godina dokazivanja. Od onih meni barem uvek simpatičnih bacanja reketa kada bi pogrešio na poenu, pokatkad izgovaranja samo srpskom jeziku poznatih kovanica i obračuna sa samim sobom, 15 godina gubljenja bitki-prvenstveno sa sudijama koje su redovne bilo na strani drugog, 15 godina kaljenja baš tog iskustva u kojem je vižljastom manekenski građe iz vlakana sazdanom mladiću, pogotovo deci što su skupljala loptice ljubimcu, pa… gde je tokom karijere sve manje lomio rekete a to ga iskustvo činilo potonje najsmirenijim upravo onda kada pogreši ili kada su bukvalno čitavi stadioni najvećih teniskih arena bivali protiv njega.

Istrpeo je sve zvižduke da ne kažem, nepravde, pomalo već otrcanu tu reč. Naročito otrcanu, u njegovom primeru. Da ne spominjem samo onu vakcina-Australiju kad ni po ko cenu nije hteo da prekrši svoju reč, ni cenu najgroznijeg maltretiranja kojem je bio izložen umesto da mu se ista ta Australija duboko poklonila što ju je doobro izreklamirao sad ove godine već deseti put. Ni onu diskivalifikaciju kad je – Bože me oprosti što su lagali – „gađao“ tu nemoralnu sutkinju lopticom i tom prilikom Najveći bio suspendovan… kada mu je ukraden još jedan Gren slem, US Open.

Nezvanično prvenstvo sveta za sav teniski takmičarski svet, najveći među najvećima turnir, Vimbldon, takođe je vrlo-brzo, takođe postao – Njegov. Kritikovao sam skoro na svakom tom njegovom od ukupno 7 vimbldonskih kruna, publiku tzv, hladnu englesku, kada je On u pitanju, prema njemu, najmanje učtivu. Ista priča beše i sa misijeima i madamama ma tribinama Rolan Garosa, gde ih je evo večeras po treći put uverio da je najjači, ma koliko ih ima i da ih je jednostavno, morao naterati da mu i večeras aplaudiraju.

Nije on hteo da začepi usta ne samo nevernim Tomama, već čak i neubičajeno neprofesionalnim komentatorima ili poznatim teniskim analitičarima koji su mu redovno nakon svim trijumfa, zamerali ovo ili ono. A on svima odgovarao im mirnim tonom – na svim – njihovim jezicima, sa hvala svima što ste došli.

Dočekasmo svi pa i ja, ovo veče gospodnje, 11. juna 2023. Kada možemo da čitamo samo istinu. Po prvi put i sa svih strana. Istinu, ispisanu naslovima na koje je On priterao čak i ATP na svom zvaničnom oficijelnom sajtu da koonačno, prizna da je najbolji – za sva vremena.

Najbolji, ne samo u igri. To je ono što ga čini šampionom svih šampiona. Najbolji u svakom potezu, u razoružavajućim odgovorima na napadačka pitanja kolega novinara, komentatora ili analitičara, bilo na konferencijama za medije nakon njegovih trijumfa, bilo u neposrednim intervjuima ili bilo kako, drugačije.

Kako god, On i jeste drugačiji. I zato, jer ima i najposvećeniju humanitarno-dobrotvornu Fondaciju po njegovom imenu nazvanu, poredeći tu činjenicu sa ostalim mu sportskim kolegama i kolegama u drugim sportovima. I zato, što u vreme kada god su Srbiji bili i jesu potrebni dani smirenja, zaustavljanja svih mogućih i nemogućih tenzija, tad baš dođe opet Novak svih nas, i podigne pesnicu gore kao i večeras na Rolan Garosu gde je oborio sve rekorde na čemu bukvalno svako od nas tu na ovom srpskom tlu, jednostavno mora da kaže: Novače, hvala ti.

/slede nastavci/

Siniša Stričević, gl.odg. urednik Novog Radio Sombora


Medijska pažnja i pratnja: Novi Radio Sombor

http://keepone.net/radio/k138251/novi-radio-sombor*

*Novi Radio Sombor na vodećoj platformi radio stanica svih država sveta

Tagovi: , ,

Povezani članci

Jokić doveo Denver na korak do titule, spektakl na Floridi MAJAMI HIT – DENVER NAGETS (95:108) ni sudije ne mogu zaustaviti našeg Nikolu
Sve brojnija mlađarija RK Radničkog u osvajanju titula i medalja

Kategorije

Izbornik