Kultura

NPS: APLIKACIJA VOLAND stiže u Sombor

 

  • U subotu, 12. novembra, na Velikoj sceni Narodnog pozorišta Sombor, gostuje APLIKACIJA VOLAND, novi projekat autorskog tima predstave „Jami distrikt“ koja je odigrana 100 puta, gostovala je u 14 država, a osvojila je 33 festivalske nagrade

APLIKACIJA VOLAND je multimedijalna pozorišna predstava za publiku i pametne telefone u režiji Kokana Mladenovića, po tekstu Milene Bogavac.

U predstavi igraju Jelena Ilić, Kristina Pajkić, Miloš Vojnović, Aleksandar Jovanović. APLIKACIJA VOLAND je imerzivna pozorišna predstava koja se paralelno prati u fizičkom i virtuelnom prostoru, preko posebne aplikacije za pametne telefone. Publika je pozvana da instalira aplikaciju, koja joj omogućava da, tokom pozorišne predstave, učestvuje u igrama, kvizovima i anketama, čime direktno utiče na dalji tok scenske radnje.

Osim istraživanja odnosa pozorišta i novih medija odnosno: prostora proširene realnosti kao prostora za teatarsku igru, predstava se bavi istorijom pozorišta i drame i srednjovekovnim žanrom moraliteta, kao didaktičkog dramskog oblika, čiji je cilj bio da promoviše pozitivne etičke vrednosti jedne zajednice. Postoji li neomoralitet u svetu novih tehnologija i koja je svrha pozorišta danas, u društvu obeleženom ubrzanim tehnološkim razvojem i razvojem veštačke inteligencije?

Može li pozorište biti platforma za uspostavljanje novog morala, novih etičkih normi i pravila ponašanja u svetu „napuštenom od Boga“, gde umesto Reči (Logosa), postoji Internet kao beskrajan prostor znanja, informacija i nauke – samo su neka od pitanja kojima se ova predstava bavi, na duhovit, edukativan i provokativan način, uz uključivanje publike, interakciju i dijalog, začinjen glumačkim improvizacijama.

Originalna muzika: Marko Grubić, video: Goran Balaban, kostimografija: Aleksandra Pecić, koncept projekta: Marko Grubić i Kokan Mladenović.

Asistent režije: Stefan Čamdžić. Glasovi iz OFFa: Olja Bećković, Rade Šerbedžija i Zoran Kesić Koprodukcija: Šabačko pozorište (Srbija) i Centar za kulturu Tivat (Crna gora).

Početak predstave je u 20 časova.

Medijska pažnja i pratnja: Novi Radio Sombor

http://keepone.net/radio/k138251/novi-radio-sombor *

*Novi Radio Sombor na vodećoj platformi radio stanica svih država sveta

Tagovi: , ,

Povezani članci

Jelena Jovović kvartet za bijenale Likovne jeseni
“Slavne srpske vojvode” u somborskom Kulturnom centru

Kategorije

Izbornik