Najnovije

Novi smer Digitalno obrazovanje na Pedagoškom fakultetu u Somboru

*Prof. dr Saša Marković dekan Pedagoškog fakulteta u Somboru Univerziteta u Novom Sadu vas poziva da upišete novi smer (foto: AcanskiS © Srđan.A)

  • Pedagoški fakulet u Somboru pripremio je novi studijski program „Digitalno obrazovanje“, drugi upisni rok počinje 31. avgusta i traje do prvog septembra, koliko studenata i zašto da se opredele za ovaj smer, i zbog čega je sve to važno, više će nam reći nam prof. dr Saša Marković dekan somborskog Pedagoškog fakulteta Univerziteta u Novom Sadu

Fakultet je prema rečima dekana veoma ponosan što je uspela akreditacija ovog jedinstvenog smera koji se bavi spojem prosvetnog radnika sa modernim informacionim tehnologijama i tehiničko – tehnološkom revolucijom četvrte generacije koja ide ka veštačkoj inteligenciji, a posledica toga je ovaj studijski program.

  • U ovom upisnom roku fakultet upisuje 15 studenata na budžetu i 15 studenata na samofinasiranju, na osnovnim studijama, a takođe ako neko želi da upiše master imamo 18 mesta, 3 na budžetu i 15 na samofinasiranju. Za drugi upisni rok Pedagoški fakultet u Somboru Univerziteta u Novom Sadu, ima pripremljen novi studijski program „Digitalno obrazovanje“ osnovne akademske studije, i master studije. U prvom upisnom roku ovaj program nismo imali, s obzirom da je akreditacija usledila nakon toga, pošto je reč o jednom ozbiljnom procesu, a nacionalno akreditaciono telo radi to vrlo odgovorno – reči su dekana prof. dr Markovića.

*Pedagoški fakultet prati savremene tendencije u obrazovanju (foto: AcanskiS © Srđan.A)

Kada je reč o predmetima šta studenti mogu sadržajno da očekuju ako se opredele za ovaj smer, šta zapravo znači digitalno obrazovanje?

  • Ovaj smer je spoj prosvetno pedagoških, psiholoških predmeta sa informatikom, odnosno sa sazanjima iz oblasti informatike. S obzirom da se deca od prvog razreda uključuju putem digitalnog sveta u moderne digitalne tehnologije odnosno informatičke tehnologije, ovo znači mnogo. Naš budući master digitalnog obrazovanja moći će da predaje informatiku od petog do osmog razreda, ali i u srednjoj školi što je jedan veliki iskorak u obrazovanju, istovremeno oslonac na tradicionalne postulate pedagoškog rada. To je jedan spoj koji zapravo anuliura inženjerstvo, što se tiče informatike, a sa druge strane prihvata informatiku i metodiku pristupa informatici kada je reč o pedagoško psihološkoj oblasti, dakle jedan vrlo atraktivan spoj, jedinstven u državi – pa pozivamo mlade ljude da upišu ovaj smer, ne bi li anfirmisali svoju modernizaciju i svoj savremeni pogled na svet.

*Zgrada Pedagoškog fakulteta u Somboru (foto: AcanskiS © Srđan.A)

Sombor je lep grad a svakako u okviru ovog fakulteta postoji studentski dom, dakle još jedan poziv budućim studentima da dođu?

  • Sombor je prelep grad, u to su se uverili mnogi dosadašnji naši studenti, ali ne samo oni, a odmah uz fakultet nalazi se savremeni Studentski dom „dr Zoran Đinđić”, koji ima kapaciteta da primi buduće studente i oni tu dolaze uz minimalne troškove i uz podršku države.

Fakulet ima savremen informatički kabinet, koji je opremljen zahvaljujući podršci resornog ministarstva kao i Pokrajinske vlade, ali i Grada Sombora, opremljen novim računarima koji će omogućiti ovom smeru da se afirmativno razvija i da ne zaostaje u tehničko tehnološkom pogledu u odnosu na bilo koji savremeni fakultet u zemlji i inostranstvu.

*Moderan i savremno opremljen dom „dr Zoran Đinđić” (foto: AcanskiS © Srđan.A)

Upravo pandemija je pokazala koliko je važno digitalno obrazovanje, koliko smo svi prešli na onlajn poslovanje i na onlajn nastavu, međutim kada je reč o učiteljima, sve je manje njih zainteresovanih za kvalitetan program koji ovde sprovodite na Pedagoškom fakultetu i za učitelje i za vaspitače i za bibliotekare; šta se to dešava sa učiteljima, zašto imamo problem da je sve manje mladih zainteresovano da upišu Pedagoški fakultet i da budu učitelji ne samo ovde nego i dalje?

*Isidora Sekulić, jedan od poznatih polaznika somborske Norme

*Zgrada Crkvene opštine somborske, gde je pre 245 godina osnovana Norma

(foto: AcanskiS © Srđan.A)

  • Ovo je fakultet koji kao što znate čuva tradiciju 245 godina obrazovanja učitelja u Srba, dakle najdužu tradiciju, to je identitetsko uporište, to država treba da prepozna i da neguje. Identiteska uporišta svake države, bez obzira kojem ideološkom sistemu i kojim vrednostima pripada su najsnažnija i najbitnija. Učiteljski poziv je jedan od identiteskih uporišta društva. Danas su učiteljski poziv i uopšte nastavnički smerovi, pedagoški odnosno prosvetni smerovi nezanimljivi mladim ljudima iz više razloga, jedan je svakako materijalne prirode, ali i odnosa društva u celini prema prosvetnom radu. Ta diskreditacija vrednosti koja postoji i koja je obeležila početak ovog veka, ne samo kod nas nego i u čitavom svetu mora da učini jednu promenu, povratka ka tradicionalnim vrednostima, ka vrednostima čovekoljublja ka vrednostima empatije, tolerancije, dijaloga, komunikacije, a sve to neguje prosveta. Zato pozivamo mlade ljude da u ovom drugom upisnom roku, u kojem imamo 40 budžetskih mesta za učitelje da se upišu, a taj poziv je jako važan; u Novom Sadu nema učitelja na Zavodu za zapošljavanje, u Kikindi i mnogim gradovima biće oskudica, odnosno idu ljudi u penziju a učitelja neće biti, zato pozivamo mlade ljude da dođu da se upišu i da ostavre svoje snove, ukoliko žele da rade sa decom, jer je to vrlo zanimljiv i odgovran posao, kojem država mora da vrati ugled i pokaže poštovanje.

prava na fotografije zadržana, AcanskiS ©

Medijska pažnja i pratnja: Novi Radio Sombor

http://keepone.net/radio/k138251/novi-radio-sombor*

*Novi Radio Sombor na vodećoj platformi radio stanica svih država sveta

*Pozivamo sve studente da studiraju u našem prelepom gradu,

Nadamo se da ćete za mesto vašeg studiranja odabrati baš naš grad

Sombor vas od srca očekuje!

(foto: AcanskiS © Srđan.A)

Tagovi: , , ,

Povezani članci

U Somboru otvoren novi kružni tok
6. Somborske večeri indijske kulture

Kategorije

Izbornik