Najnovije

Zasedao vojvođanski SES: Za bolja radnička prava

 

  • Jedanaesta sednica Pokrajinskog socijalno-ekonomskog saveta AP Vojvodine je održana 23. decembra u Novom Sadu, u prostorijama Skupštine AP Vojvodine. Osim članova PSES iz Pokrajinskog odbora UGS NEZAVISNOST, Biljane Mitrović i Milojice Živkovića, sastanku je prisustvovala i aktivno učestvovala predsednica UGS NEZAVISNOST Čedanka Andrić. U ime Socijalno-ekonomskog saveta Republike Srbije sastanku je prisustvovao sekretar Dušan Petrović

Na dnevnom redu sednice je bilo više tačaka. Prvo je uz preimdbe usvojena informacija o Pokrajinskoj skupštinskoj odluci o budžetu AP Vojvodine za 2023. godinu. Potom su donete sledeće odluke: o izmenama i dopunama Finansijkog plana prihoda i rashoda Pokrajinskog socijalno-ekonomskog saveta, finansijskoj pomoći Uniji poslodavaca Vojvodine, odluka o usvajanju finansijskog plana prihoda i rashoda Pokrajinskog socijalno-ekonomskog saveta za 2023. godinu kao i odluka o dodeli sredstava socijalnim partnerima za 2023. godinu.

U vezi sa inicijativom Samostalnog sindikata Vojvodine za oslobađanje od plaćanja sudskih troškova po presudama povodom isplate toplog obroka i regresa (tzv. „tetkicama“), nije postignut konsenzus. Uz obrazloženje, protiv ove inicijative su bili članovi PSES iz Vlade AP Vojvodine.

Na dnevnom redu je, zatim bila inicijativa Pokrajinskog odbora UGS NEZAVISNOST, koja je sadržala tri zahteva: 1. da se minimalna zarada utvrđuje u skladu sa Zakonom, odnosno kada dođe do promene više elemenata koji se analiziraju prilikom utvrđivanja minimalne zarade (minimalna potrošačka korpa, indesks rasta potrošačkih cena i slično), 2. da se svim zaposlenima u javnom sektoru povećaju zarade za 25% i 3. da se razmotre sve zakonske i finansijske mogućnosti za isplatu nakanade za topli obrok i regres za godišnji odmor svim zaposlenima u javnom sektoru.

Nakon rasprave u kojoj su učestvovali svi članovi PSES, postignut jer kosenzus i doneta je odluka kojom se ova inicijativa UGS NEZAVISNOST usvaja i dostavlja Socijalno-ekonomskom savetu Republike Srbije.

Medijska pažnja i pratnja: Novi Radio Sombor

http://keepone.net/radio/k138251/novi-radio-sombor*

*Novi Radio Sombor na vodećoj platformi radio stanica svih država sveta

Tagovi: , ,

Povezani članci

Ministar Vučević: Vojska Srbije u najvišem stepenu pripravnosti
Svečani ispraćaj pripadnika Vojske Srbije u misiju u Liban

Kategorije

Izbornik