Kultura

Nova biblioteka – inovativnost i socijalna uloga biblioteka

 

  • Gradska biblioteka „Karlo Bijelicki“ Sombor i Podružnica Zapadnobačkog okruga Bibliotekarskog društva Srbije organizuju predstavlјanje knjige Jasmine Ninkov Nova biblioteka – inovativnost i socijalna uloga biblioteka. Knjiga  je objavljena u izdanju Internet kluba Ljig i Pedagoškog fakulteta Sombor

U programu uz autorku učestvuju: prof. dr Želјko Vučković, Katedra za bibliotekarstvo, Pedagoški fakultet Sombor, Univerzitet u Novom Sadu, prof. dr Gordana Rudić, šef Katedre za bibliotekarstvo i Nataša Turkić, direktorka Gradske biblioteke.

Promocija će biti održana u četvrtak, 30.  novembar u 13:00 časova, u sali na Dečjem odelјenju Gradske biblioteke „Karlo Bijelicki“.

Izvod iz recenzije prof. dr Želјka Vučkovića:

Buduće biblioteke biće otvorene za sve nove ideje o tome kako raditi bolјe i kako prihvatiti nove tehnologije. S jedne strane, one moraju uvideti potrebu za promenom svojih metoda, a s druge strane – sačuvati kontinuitet svojih cilјeva i misije. Bibliotekari moraju odlučno braniti večitu svrhu biblioteka – prikuplјanje, čuvanje, organizaciju i diseminaciju zapisa znanja i informacija lјudske vrste i pružanje usluga na temelјu ovih zapisa. Štaviše, oni treba da brane i svojim primerom pokazuju klјučne vrednosti na kojima je građena kultura biblioteka – zajednicu, pismenost, učenje, usluge, razum, demokratiju i intelektualnu slobodu.

Jasmina Ninkov s pravom ukazuje da biliotekarstvo kao i celokupnu kulturu treba posmatrati u funkciji ekonomskog i društvenog razvoja. To znači da je kultura, po svojoj povezanosti sa načinom života, prostorom i sa uskom vezom između obrazovanja i društva, nedelјiva od uslova potrebnih za ekonomski napredak. Sa druge strane, u savremenom svetu klјučne su kompetencije građanina u društvu koje se zasniva na znanju…

Više o knjizi: https://www.internet.edu.rs/index.php/pr-i/150-iz-r-c-nz


Medijska pažnja i pratnja: Novi Radio Sombor

Tagovi: , , , , ,

Povezani članci

25. novembar – Dan somborskog pozorišta – 141 godina od osnivanja
Bibliobajs – akcija somborske Biblioteke „Knjige na kućnu adresu“

Kategorije

Izbornik