Sindikat

Nezavisnost obeležila Prvi maj: Ponosni na naše radnike i njihova dela

 

  • Ujedinjeni granski sindikati “Nezavisnost” obeleželi su Međunarodni praznik rada u Beogradu, na Trgu Slavija, kod spomenika Dimitriju Tucoviću, skupom pod sloganom “Za demokratski i radnički restart”. Nakon intoniranja Internacionale, predsednica UGS “Nezavisnost” Čedanka Andrić je istakla da sindikat ni na današnji dan ne zaboravlja svoje preminule članove

Ukazujući na nebezbedne uslove rada Čedanka Andrić je navela da je samo prošle godine četvrdeset dvoje zaposlenih smrtno stradalo na poslu dok je više od 880 doživelo teške povrede na radu, ali da “nažalost, zbog toga niko nije krivično odgovarao.”

  • Mnogi su nas prethodnih dana pitali da li ćemo šetnjama i protestima obeležiti Prvi maj. Nismo hteli danas da šetamo pored praznih institucija, a voleli bismo da je i Skupština koja danas zaseda obeležila Prvi maj kao praznik i neradni dan. Ali došli smo da javno kažemo šta tražimo – naglasila je predsednica Nezavisnosti.

Podsetila je okupljene sindikalne koleginice i kolege na strateški dokument “Za demokratski i radnički restart” koji je Nezavisnost usvojila u novembru prošle godine, pred parlamentarne izbore u Srbiji. “Zaista nam treba restart, jer nam trebaju funkcionalne institucije. Predložili smo novi Zakon o radu, najvažniji zakon za radnike i sindikate. Predložili smo osnivanje sudova rada u kojima radni sporovi ne bi trajali godinama. Znamo da nema države socijalne pravde bez progresivnog oporezivanja i to smo predložili. Otvoreni smo za dijalog i o drugim temama”, naglasila je Čedanka Andrić.

Ukazujući da sindikati širom sveta Međunarodni praznik rada danas obeležavaju pod sloganom da bez demokratskih sindikata nema demokratskog društva, Andrić je kazala da je to i poruka Nezavisnosti:

  • Bez demokratskih sindikata nema demokratske Srbije! Borba našeg i drugih sindikata za bolja prava radnika je borba za bolju Srbiju. Često čujemo naše političare da se hvale kako su naše firme veliki izvoznici, a nikada ne kažu da su te proizvode stvorili naši vredni i kompetentni radnici. Takođe često znaju da kažu da su u inostranstvu sreli naše ljude koji su tamo vrsni stručnjaci. Ali ne kažu da su ti ljudi mnogo toga naučili u našoj zemlji, da su ih obrazovali naši nastavnici i profesori – rekla je Andrić. Dodala je da je Nezavisnost danas organizovala ovaj skup “upravo zato da bismo govorili o nečemu o čemu drugi ne govore, a to je da smo ponosni na radnike Srbije i na ono što oni stvaraju. “Šaljemo i poruku da samo sindikalno organizovani radnici mogu nešto da postignu i da se izbore za suštinske promene. Zbog toga Nezavisnost opstaje već 33 godine. Ponosni smo na naš sindikat i na ovaj dan. Živela Nezavisnost – živeo Prvi maj”, zaključila je Čedanka Andrić.

Foto: Nemanja Jovanović, TANJUG


Medijska pažnja i pratnja: Novi Radio Sombor       

http://keepone.net/radio/k138251/novi-radio-sombor*

*Novi Radio Sombor na vodećoj platformi radio stanica svih država sveta KeepOne Radio

https://www.omiljeniradio.com/index.php/radio-uzivo-online-srbija/1130-novi-radio-sombor-uzivo-online.html*

*Novi Radio Sombor na vodećoj platformi radio svih svih država regiona i dijaspora Omiljeni radio

Tagovi: , , ,

Povezani članci

Nezavisnost poziva na prvomajski skup u Beogradu

Kategorije

Izbornik