Dijaspora

Neraskidive veze otadžbine i rasejanja

U prostorijama Vladičanskog dvora Eparhije austrijsko-švajcarske, Italije i Malte, u organizaciji Integracionog i kulturnog udruženja Fokus iz Beča i eparhije održana je Duhovna akademija

Na akademiji su govorili vladika austrijsko-švajcarski Andrej i gost večeri Hadži Slavica Sarić, redovan član Udruženja novinara Srbije i član Međunarodne asocijacije novinara u Grčkoj.

Profesor Dejan Radović je vodio kroz ovo veče ispred Fokusa. On je pozdravio goste i istakao da veoma značajno mesto u duhovnom i svetovnom životu zauzima naš najveći duhovnik i besednik 20. veka Sveti vladika Nikolaj Velimirović.

Slavica Sarić je naglasila da je Duhovna akademija posvećena trojubileju vladike Nikolaja  140 godina od rođenja, 65 godina od upokojenja i 30 godina od prenosa moštiju.

Episkop Andrej je govorio o životu vladike Nikolaja i njegovom boravku u Beču i Austriji za vreme Drugog svetskog rata kao i o neraskidivoj vezi vernika u otadžbini i rasejanju.

U drugom delu programa Vesna Jovanović Klinger, predsednica udruženja Fokus je govorila o knjizi “Reči i besede”, koja je izdata povodom 100 godina od rođenja protojereja stavrofora Dobrivoja Ćilerdžića, oca episkopa Andreja, sa posebnim osvrtom na njegov rad i stvaralaštvo.

Akademiji su prisustvovali Vladislav Vukotić, savetnik u ambasadi Srbije u Beču, članovi udruženja Fokus i vernici.

Ovo je, kaže Jovanović-Klinger, početak Duhovnih akademija koje će organizovati Fokus.

Uz prigodan koktel posle programa, episkop Andrej je prisutnima podelio knjigu svog oca.

Naslovni foto – Biće još akademija: Učesnici prvog duhovnog okupljanja

Izvor: srpskadijaspora.into

Medijska pažnja i pratnja: Novi Radio Sombor

Tagovi: , ,

Povezani članci

Nema rezultata.

Kategorije

Izbornik