Najnovije

Наше богатство је у различитости

 

  • Радионица и час поводом Међународног дана матерњег језика  одржана је у сомборској ОШ „Братство јединство“. Широм света се обележава Дан матерњег језика сваке године 21. фебруара у знак сећања на студенте који су убијени на тај дан 1952. године, у источном Пакистану у Дакију. Студенти су протестовали јер њихов језик није проглашен за званични. UNESCO је 1999. године, овај дан прогласио Даном матерњег језика

Школска библиотекарка, Нада Љепојевић је поводом овог празника одржала предавање и низ радионица у нижим и вишим разредима школе и у библиотеци школе.

На предавању је било речи о мислима о језику и правопису. Језик је живи организам  и развијао се вековима и дан данас се развија и тако ће бити док се год говори њиме. Вук Стефановић Караџић у многоме је допринео да наш језик буде овакав какав јесте и на томе му морамо одати признање. Овако је он некада говорио о језику и правопису.

Мисли Вука С. Караџића: Језик је хранитељ народа докле год живи језик, докле га негујемо и поштујемо, њим говоримо и пишемо, прочишћавамо га, умножавамо и украшавамо, дотле живи и народ: Може се међу собом разумијевати и умно саједињавати, не прелива се у други, не пропада.“

„Тек 1783. Године први је Доситеј Обрадовић говорио да треба писати српским језиком као што народ говори, и сам је почео, колико је знао, тако писати.“

Такође је одржала предавање о Доситеју Обрадовићу и Вуку С. Караџићу и о значају језика и писма српског народа и истакла да је веома важно да дете од свог рођења научи да добро говори матерњи језик.

Ми целог свог живота ако довољно читамо, схватамо да је наше богатство у различитости и да се само међусобним поштовањем и уважавањем културних вредности, чувањем народне традиције и толеранцијом свега што је вредно можемо научити да будемо такође поштовани и угледни у друштву и свету. Стално и свакодневно учимо да пажљиво читамо и да правилно говоримо уз свог најбољег пријатеља – књигу. Библиотека нам је најбоља пријатељица и ризница знања. Учимо на искуству најбољих а не правећи погрешне кораке и на погрешан начин. Богата ризница дела наше народне књижевности нам отвара прави пут обасјан светлошћу поштења и доброте. Живот уз читање је леп, а „Библиотеке су једино место на којем можете да дођете у сусрет са културом. Књига и језик су основа идентитета“. Наше богатство је у различитости.

Направљен је и пано посвећен Дану матерњег језика. Када говоримо матерњим језиком и читамо различите књиге онда свакодневно упознајемо загонетне светове који нам откривају скривене моћи језика. Ако слушамо Вука С. Караџића „Пиши као што говориш“ онда то све има смисла и тада постајемо оплемењени речима.

Након  интересантне дискусије о предавању и о прочитаним књигама, читани су одломци из књига из наше библиотеке и упоређиван је доживљај читања на матерњем и страном језику. Са ученицима је вођен разговор о биографијама ова два великана наше језичке културе, о значају матерњег језика за развој личности и важности језика као хранитеља народа.

Током дискусије тражила сам од ученика да наведу неке речи које знају на језику националних мањина из окружења и на страним језицима које уче. Многи су знали поздраве, неке речи и читаве реченице које су запамтили приликом дружења са друговима из мађарских одељења, а понеко и нешто што је научио из других језика из региона. Након ове игре речима, разговарали смо о пореклу речи у нашем језику и објаснили шта је Калиграфија, па цртали слова свог имена и писали литерарни рад на тему „Мој матерњи језик“ .

ЛИНКОВИ које смо посетили на часу:

https://www.youtube.com/watch?v=BereahxvKfc

https://rtv.rs/sr_lat/vojvodina/novi-sad/medjunarodni-dan-maternjeg-jezika_1316356.html

Закључили смо: Читање је сјајна забава и стално нам улепшава говор и душу и развија лепшу спознају живота и света. Договорили смо се да ћемо на наредним радионицама читати и расправљати о занимљивим и прочитаним књигама под слоганом; „НАШЕ БОГАТСТВО ЈЕ У РАЗЛИЧИТОСТИ“.

Учесници радионица су били ученици нижих разреда са учитељицама: Валеријом П. Николић, Наташом Главоњић, Снежаном Ивковић, Агицом В. Јовановић и Тањом Михаљчић и ученици  виших разреда и чланови библиотечке  и новинарске секције са наставницама српског језика Дубравком Ерцег и Снежаном Милковић, којима се захваљујем на веома успешној и лепој сарадњи.

Забележила: Нада Љепојевић, библиотекар

Medijska pažnja i pratnja: Novi Radio Sombor

http://keepone.net/radio/k138251/novi-radio-sombor *

*Novi Radio Sombor na vodećoj platformi radio stanica svih država sveta

Tagovi: , , , ,

Povezani članci

In memoriam: dr Zdravko Hlodik (1962 – 2023)
Štafeta somborskog Maratona 3. u Srbiji, novi lični rekordi

Kategorije

Izbornik