Najnovije

In memoriam: dr Zdravko Hlodik (1962 – 2023)

 

  • Tužna vest u Somboru. Preminuo je doktor Zdravko Hlodik. Uz brojna priznanja, dobitnik je najviše nagrade Grada Sombora, Oktobarske nagrade za 2021. godinu

Doktor Zdravko Hlodik je rođen  21. septembra 1962. u Slavonskoj Požegi, osnovnu  i srednju školu završio je u Tuzli, gde završava i Medicinski fakultet 1987. Nakon završetka fakulteta zapošljava se kao asistent na Katedri za sudsku medicinu tuzlanskog Medicinskog fakulteta. Zbog rata na prostorima  SFRJ dolazi u Sombor 1991. i postaje lekar u Domu zdravlja gde je radio u više seoskih ambulanti, jedanaest godina je radio u zdravstvenoj ambulanti u Svetozaru Miletiću. Od 2006. prelazi u ambulantu u ulici Hajduk Veljka u Somboru. Od 2002. je načelnik službe Opšte medicine sela, a 2017. dobija funkciju načelnika Opšte medicine sela i grada kao i pomoćnika direktora za medicinka pitanja u Domu zdravlja u Somboru.

Specijalizaciju iz opšte medicine završava 2007. na Medicinskom fakultetu u Novom Sadu. Od 10. februara 2020. formira Kovid ambulantu u Somboru, gde se prvi put susreće sa infekcijom izazvanom Sars Cov-2 virusom, nepoznanicom za čitav svet. Ambulanta je najpre formirana postavljanjem vojnog šatora u dvorištu ambulante Hajduk Veljka. Potom, od 15. marta 2020. imenovan je za rukovodioca Kovid ambulante. U borbi protiv Sars Cov-2 virusa zajedno sa timom lekara radio je svakodnevno od 7 ujutru do 10 naveče, pomažući i drugim lekarima u Somboru informacijama i iskustvom u borbi protiv virusa. Zbog nedostatka kadrova, od 15. jula 2020. radi kao jedini lekar u Kovid ambulanti, sve do 1. oktobra kada ambulanta biva premeštena na drugu lokaciju, u ulicu Mite Popovića, na mesto nekadašnjeg antituberkuloznog dispanzera.

Kada je 8. januara 2021. godine započela vakcinacija u našoj državi, dr Zdravko Hlodik postaje koordinator punkta za vakcinaciju Grada Sombora. Ujedno organizuje 32 akcije vakcinacije građana u naseljenim mestima čime je obuhvaćeno oko pet hiljada žitelja, a na vakcinalnom punktu ukupno je podeljeno 75.897 doza.

Osim rukovođenja Kovid ambulantom i radom u njoj, organizacijom vakcinacije stanovništva u Somboru, dr Zdravko Hlodik rukovodio je i radom 22 ambulante Opšte medicine, u cilju obezbeđenja pružanja redovne zdravstvene zaštite u vreme pandemije. Obavljao je i poslove pomoćnika direktora za medicinska pitanja i aktivno učestvovao u rešavanju zdravstvenih problema svih službi Doma zdravlja „Dr Đorđe Lazić“ u Somboru.

Najviše društveno gradsko priznanje, Oktobarska nagrada grada Sombora, pripala mu je za 2021. godinu koju mu je na svečanoj akademiji u velikoj sali zgrade Županije uručio gradonačelnik Antonio Ratković na tradicionalnom obeležavanju Dana oslobođenja Sombora od fašizma, 21. oktobra 1944. u Drugom svetskom ratu. Kako je u obrazloženju osim ostalog tom prilikom istaknuto, doktor Hlodik je ovo priznanje zaslužio požrtvovanim radom i nesebičnošću u prevenciji i lečenju stanovništva na teritoriji Grada Sombora što je naročito pokazao u borbi protiv Sars Cov-2 virusa.

U toku radnog veka, dr Zdravko Hlodik je zbog svojih izuzetnih rezultata u radu takođe više puta nagrađivan; 1989. godine ukazom Predsedništva SFRJ nagrađen je Medaljom zasluga za narod radeći na identifikaciji nastradalih rudara u rudniku Dobrnja; za rad u zdravstvenoj ambulanti u Svetozaru Miletiću dobio je Zahvalnicu Društva lekara Vojvodine SLD za organizaciju primarne zdravstvene zaštite, pretprošle godine pripala mu je i Zahvalnica grada Sombora za profesionalno vođenje Kovid ambulante, neumoran i posvećen rad na zaštiti zdravlja i života stanovnika Sombora.

Ispraćaj doktora Zdravka Hlodika je u četvrtak 23. februara u 13 časova iz kapele na Velikom pravoslavnom groblju u Somboru.

Porodici izražavamo najdublje saučešće, Novi Radio Sombor, Udruženje „PODIUM“

Tagovi: , , ,

Povezani članci

MUP: Dve centralne i jedna međunarodna akcija pojačane kontrole saobraćaja u Somboru
Наше богатство је у различитости

Kategorije

Izbornik