Kultura

Narodno pozorište Sombor ugostilo više od 3.500 posetilaca na 30. Pozorišnom maratonu

 

  • Jubilarni 30. Pozorišni maraton, jedinstven u državi i regionu po svom revijalnom karakteru i svojoj misiji da se ovakvom manifestacijom proslavlja kraj pozorišne sezone, održan je u Narodnom pozorištu Sombor, od 7. do 11. juna 2022. godine

Maraton je otvorio glumac Branislav Trifunović, koji je neke od svojih prvih glumačkih koraka napravio na sceni somborskog Teatra, nakon čega je usledilo pet maratonskih dana.

Za pet dana trajanja Festivala, na dve scene, odigrano je petnaest predstava, od čega su tri predstave za decu. Narodno pozorište Sombor ugostilo je Narodno pozorište u Beogradu, Narodno pozorište Priština, Kruševačko pozorište, predstave produkcije Yugoart-a, Srpsko narodno pozorište, Atelje 212, Jugoslovensko dramsko pozorište, Dečje pozorište Subotica, Novosadsko pozorište, Exit teatar, Malo pozorište „Duško Radović“ i druge goste iz zemlje i regiona.

U okviru pratećeg programa predstavljene su tri knjige – monografija „Sazvežđe Milivoja Živanovića“ koju je priredio Milivoje Mlađenović, BLANK Feđe Štukana i „Stovarište“ Sergeja Trifunovića; izveden je mini-koncert Gradskog dečjeg hora „Šareni vokali“, dok je u u Foajeu Narodnog pozorišta Sombor bila postavljena izložba plakata pozorišnih maratona koji su održani u prethodnih trideset godina.

Maraton je završen predstavom Narodnog pozorišta Sombor, IBI THE GREAT autorskim projektom Andraša Urbana, po drami Alfreda Žarija „Kralj Ibi“.

Proglašeni su glumac i glumica sezone – Nemanja Bakić i Biljana Keskenović, a nagrada „Iza kulisa“ pripala je sufleru Ninoslavu Vraniću. Nakon proglašenja nagrada usledio je tradicionalni „cvetni udar“.

Finansijsku podršku jubilarnom 30. Pozorišnom maratonu dali su Grad Sombor, Ministarstvo kulture i informisanja i Pokrajinski sekretarijat za kulturu, javno informisanje i odnose sa verskim zajednicama.

Medijska pažnja i pratnja: Novi Radio Sombor

http://keepone.net/radio/k138251/novi-radio-sombor *

*Novi Radio Sombor na vodećoj platformi radio stanica svih država sveta

Tagovi: , , ,

Povezani članci

Svetozar Cvetković dobitnik nagrade “Specijalni Ernest” 4. Somborskog filmskog festivala
Vesna Šašić: – Čast nam je da ugostimo najveća filmska imena

Kategorije

Izbornik