Sindikat

Nakon sindikalnih protesta u Parizu odložena odluka o budžetskoj štednji u 14 država članica EU

Foto: francuska sindikalna centrala CGT

  • Ministri finansija Evropske unije odložili su donošenje odluke o novim budžetskim pravilima koja bi 14 država članica obavezala da sledeće godine smanje budžetsku potrošnju za najmanje 45 milijardi evra

Ova odluka usledila je nakon nedavnog protesta u Parizu u kome je učestvovalo više od 20.000 sindikalnih aktivista. Evropska konfederacija sindikata je uoči sastanka Saveta za ekonomska i finansijska pitanja javno pozvala ministre finansija da ponovo razmotre predlog štednje koja bi “ubila radna mesta, smanjila plate i gurnula privredu ka još jednoj recesiji”.

Kako je bilo najavljeno, Savet za ekonomska i finansijska pitanja trebalo je da zaključi sporazum koji bi zahtevao da 14 država članica sa deficitom iznad 3% bruto društvenog proizvoda smanje svoje deficite za najmanje 0,5 odsto BDP-a svake godine. Međutim, ministri finansija su umesto toga odlučili da ostanu za pregovaračkim stolom.

Povodom nove odluke EU, generalna sekretarka Evropske konfederacije sindikata Ester Linč rekla je da ministri treba da preispitaju pravila koja bi samo sledeće godine zahtevala smanjenje od 45 milijardi evra što bi ugrozilo pa i onemogućilo preko potrebne investicije za zelenu i digitalnu tranziciju.

  • Lideri moraju da slušaju rastuću zabrinutost zbog povratka na štednju, što je svima bilo jasno da vide na protestima ulicama Pariza. Svaka reforma evropskih ekonomskih pravila mora da osigura da se ona zasnivaju na potrebama ljudi i budućnosti planete, a ne na proizvoljnim ciljevima zasnovanim na razmišljanju iz 1980-ih. Suspenzija Pakta za stabilnost i rast trebalo bi da bude produžena za još godinu dana kako bi se dobilo vreme za razmatranje posledica povratku štednji i alternativa tom planu”, izjavila je Ester Linč.

Novinar: Svetozar Raković

Izvor: UGS „Nezavisnost“


Medijska pažnja i pratnja: Novi Radio Sombor

Tagovi: , , , , , ,

Povezani članci

EKS: Oporezovati natprosečne i neopravdane prihode banaka
Rukovodstvo UGS NEZAVISNOST u poseti povereništvima u Topličkom upravnom okrugu

Kategorije

Izbornik