Kultura

Najčitanije u somborskoj Biblioteci: Danica Vukićević – Unutrašnje more

 

Odlomci

Pušila sam
A sada više ne. Nedostaju mi cigare. Nedostaje mi strepnja koju su izazvale. BIla je slatka i ličila je na maglovito sećanje na raj i tugu. Beznađe od sreće.

Devojčice
Psuju. Depiliraju se. Piju.

Alkohol
Potreban je.

Ima nade
Sunce obasjava poluuvali svet, kroz špalir natkriljen baldahinom – zlatnim i boje rđe krošnjama koračam i uživam u jutru. Nešto nalik poznatom zvuku. Pa da li je to moguće? Neko trese tepih? posle hiljadu godina ne samo da čujem već i vidim čudesan prizor tako često u detinjstvu: neko (stariji muškarac) praherom lupa tepih okačen na metalni razboj ispred zgrade.

Podsetimo, Gradska biblioteka „Karlo Bijelicki“ organizovala je predstаvljanje knjige Unutrašnje more Danice Vukićević, dobitnice NIN-ove nagrade za 2023. godinu, 3. marta u sali Dečjeg odelјenja somborske Biblioteke.

Danica Vukićević rođena je 1959. godine u Valјevu. Osnovnu školu, IX gimnaziju i Filološki fakultet (odsek Opšta književnost i teorija književnosti) završila je u Beogradu. Piše poeziju i prozu, objavila je zbirke poezije Kao hotel na vetru (1992), Kada sam čula glasove (1995), Šamanka (2001), Luk i strela (2006), Prelazak u jednu drugu vrstu (2007), Visoki fabrički dimnjaci (2012), zbirke priča Na plažama (1998) i Život je gorila (2000) i roman Unutrašnje more (2022). Zastuplјena je u časopisima i antologijama.

Nagrade: NIN-ova nagrada, ProFemina, Bilјana Jovanović, Milica Stojadinović Srpkinja. Član je Srpskog književnog društva.

Medijska pažnja i pratnja: Novi Radio Sombor

Tagovi: , , ,

Povezani članci

31. Pozorišni maraton u Somboru
Gradski muzej Sombor: Promene termina manifestacija Muzeji za 10 i Noć muzeja 2023.

Kategorije

Izbornik