Obrazovanje

Nacionalna radionica o riziku od poplava i suša

 

  • Na Građevinskom fakultetu Univerziteta u Beogradu, održana je nacionalna radionica „Prirodom inspirisana rešenja za smanjenje rizika od poplava i suša“. Učesnicima su se obratili prof. dr Jasna Plavšić, rukovodilac projekta RECONECT sa Građevinskog fakulteta, prof. dr Aleksandar Đukić, prodekan Građevinskog fakulteta, i dr Zoran Vojinović sa Univerziteta u Delftu, koordinator projekta RECONECT 

Na radionici je predstavljeno nemačko iskustvo u zaštiti Hamburga od poplava (Christian Ebel, BUKEA), aktivnosti JPV Srbijavode od štetnog dejstva voda (Darko Janjić, JPV Srbijavode), istraživanje sliva Tamnave (doc. Nikola Rosić, Građevinski fakultet) i opštine Krupanj (doc. Andrijana Todorović, Građevinski fakultet), i urbana, prirodom inspirisana rešenja u Beogradu (doc. Anja Ranđelović, Građevinski fakultet).

Rešenja inspirisana prirodom (Nature Based Solutions) predstavljaju održiv pristup upravljanju rizikom od poplava koja koriste prirodne procese za smanjenje ranjivosti zajednica. Na radionici su razmatrani ključni problemi i prepreke za sprovođenje projekta prirodom inspirisanih (PI) rešenja u Srbiji, koji su prepoznati tokom prethodnih radionica u okviru RECONECT projekta: nedostatak finansija, političke volje, znanja, pravne regulative, kao i predlozi za rešavanje tih problema. Učesnici nacionalne radionice su imali priliku da analiziraju rezultate projekta, prepreke i preporuke za njihovo prevazilaženje.

Projekat RECONECT (http://www.reconect.eu/ bavi se demonstracijom efekata prirodom inspirisanih rešenja za smanjenje hidrometeoroloških rizika i mogućnostima za njihovo širenje i primenu u ruralnim i prirodnim sredinama. U projektu učestvuje 36 partnera iz različitih zemalja. U Srbiji su sliv reke Tamnave i reke Jadar izabrani kao slivovi na kojima je moguće primeniti ovakav koncept u smanjenju rizika od poplava.


Medijska pažnja i pratnja: Novi Radio Sombor       

http://keepone.net/radio/k138251/novi-radio-sombor*

*Novi Radio Sombor na vodećoj platformi radio stanica svih država sveta KeepOne Radio

https://www.omiljeniradio.com/index.php/radio-uzivo-online-srbija/1130-novi-radio-sombor-uzivo-online.html*

*Novi Radio Sombor na vodećoj platformi radio svih svih država regiona i dijaspora Omiljeni radio

Tagovi: , , , , , ,

Povezani članci

Rejmond Nikolet Trast obezbedio novi simulator nege pedijatrijskih pacijenata vredan 1.200 funti
Srednja škola „Sveti Sava“ u Somboru – mesto gde se obrazuju frizeri

Kategorije

Izbornik