Najnovije

MUP: Opasnost od vremenskih nepogoda – saveti, poruke, podsetnik

 

  • Na osnovu upozorenja Republičkog hidrometeorološkog zavoda Srbije da se na području Republike Srbije danas očekuju jake vremenske nepogode, Ministarstvo unutrašnjih poslova Republike Srbije upozorava na opasnost od jakih vetrova, jakih i obilnih padavina, udara groma i mogućeg grada i apeluje na građane da se pridržavaju mera kako na otvorenom, tako i u zatvorenom prostoru

Ukoliko su građani u zatvorenom prostoru, potrebno je obezbediti sve objekte koji mogu da odlete usled jakog vetra ili obilne kiše i izazovu materijalnu štetu ili povrede građane. Takođe, potrebno je obezbediti i prozore i spolјna vrata i zatvoriti sva unutrašnja vrata, kao i izbegavati kontakt sa kuhinjskim i kupatilskim slavinama, radijatorima i drugim metalnim predmetima, s obzirom da su dobri provodnici.

Ukoliko se građani tokom nevremena nađu na otvorenom, potrebno je skloniti se od bilo kakvih visokih struktura (jarbola, stubova, tornjeva) i imaju u vidu da je sigurno rastojanje od tih struktura jednako njihovoj visini. Takođe, važno je izbegavati visoke konstrukcije, visoko drveće, ograde, telefonske kablove i električne vodove. Potrebno je pronaći zaklon u zgradi ili u automobilu, a ako to nije moguće, sesti na zemlјu i izbegavati stajanje u blizini zgrada ili automobila u koje se ne može ući kao u zaklon.

Ukoliko se građani nađu u šumi, zaštitu treba da potraže ispod grana niskog drveća, a nikako ispod visokog drveća na otvorenom prostoru. Potrebno je ući u šumu i izbegavati granicu između šume i otvorenog prostora, otvorena polјa, vrhove brda i planina, obale, jarkove ili druga vlažna mesta. Ne treba prelaziti preko vode, ni plivati.

Ne preporučuje se držanje kišobrana niti drugih metalnih provodnih predmeta u rukama (štapova za golf, štapova za pecanje i slično) i izbegavati blizinu metalnih objekata, bicikala, opreme za kampovanje i slično.

Ne treba stajati uspravno, već čučati ili se makar sagnuti, ne dodirujući zemlјu rukama, a ako ste u grupi držati rastojanje od pet metara između sebe.

Ukoliko se nađu u automobilu za vreme jake oluje, zaustaviti automobil pored puta dalјe od elektrovodova i drveća koje može pasti na automobil, ostati u automobilu i upaliti poziciona svetla dok ne prođe oluja, zatvoriti prozore i ne dodirivati metalne predmete u automobilu i izbegavati poplavlјene puteve.

Podsećamo da je Republički hidrometeorološki zavod izdao upozorenja na vremenske nepogode na području Republike Srbije za 21. i 22. jul – napominju u Ministartvu unutrašnjih poslova.


Medijska pažnja i pratnja: Novi Radio Sombor

http://keepone.net/radio/k138251/novi-radio-sombor*

*Novi Radio Sombor na vodećoj platformi radio stanica svih država sveta

Tagovi: , , , ,

Povezani članci

Fond PIO: Novi pokušaj prevare penzionera
RHMZ: Upozorenje za područje Vojvodine na vremenske nepogode

Kategorije

Izbornik