Najnovije

MUP apeluje građanima da zaštite računare zbog porasta krađe identiteta

 

  • Ministarstvo unutrašnjih poslova objavilo je na svojoj Instagram stranici da je tokom 2023. godine uočen porast slučajeva krađe identiteta putem interneta i slučajeva neovlašćenog pristupa računarskim sistemima.

To je razlog apela građanima da zaštite računare kako ne bi došlo do krađe identiteta.

MUP Srbije navodi da do ove pojave dolazi često nepažnjom korisnika Internet usluga, koji zbog svoje neopreznosti i otvaranjem različitih linkova dozvole instalaciju zlonamernog programa na svom računarskom sistemu, ili ostavljaju svoje lične podatke na različitim internet stranicama, bez prethodne provere.

Takođe, u objavi je upućen apel građanima da zaštitni program na računaru uvek drže uključenim. Ta vrsta računarskog programa štiti računar od zlonamernih pokušaja pristupa računaru, oštećenja ili brisanja podataka, otuđivanja korisničkih imena i lozinki ili drugih osetljivih informacija.

U MUP-u ukazuju građanima i na to da bi trebalo da instaliraju i ažuriraju antivirus programe na vlastitom računaru, ažuriraju i operativni sistem na računaru ali i da obrate posebnu pažnju kada vršeobavljaju „download“ odnosno preuzimanje različitih sadržaja sa interneta na sopstveni računar.

Navode i da je važno da građani ugase svoj računar kada nisu pored njega prisutni jer se tako neovlašćenim licima onemogućava da preuzmu kontrolu nad njegovim radom ukoliko je zaražen račnarskim virusom, čime izbegavaju da postanu žrtve zloupotrebe.

Krađa identiteta zloupotrebom informacionih tehnologija postala je jedna od najčešćih aktivnosti izvršilaca krivičnih dela.

Veoma je važno, dopunjuju, da građani znaju da su sadržaji tipa „keygene“, „crack“ i mnogi drugi koji se mogu besplatno skinuti sa interneta vrlo često zaraženi nekim tipom zlonamernog programa i da na taj način korisnik nesvesno kompromituje svoj računar.

Upozoravaju i da građani ne dele svoju šifru za vaj-faj jer, kako objašnjavaju, lica koja neovlašćeno dođu u posed njihove šifre za vaj-faj, koristeći njihovu IP adresu mogu da učine niz krivičnih dela za čije izvršenje se nedužni građani mogu smatrati odgovornim.


Medijska pažnja i pratnja: Novi Radio Sombor       

http://keepone.net/radio/k138251/novi-radio-sombor*

*Novi Radio Sombor na vodećoj platformi radio stanica svih država sveta KeepOne Radio

https://www.omiljeniradio.com/index.php/radio-uzivo-online-srbija/1130-novi-radio-sombor-uzivo-online.html*

*Novi Radio Sombor na vodećoj platformi radio svih svih država regiona i dijaspora Omiljeni radio

Tagovi: , , , , , , ,

Povezani članci

Čonoplja: Tamburice samice upisane u nacionalni registar nematerijalnog kulturnog nasleđa Srbije
Veštine bez granica – karavan radionica kroz Vojvodinu

Kategorije

Izbornik