Sindikat

MOR usvaja nove smernice o biološkim opasnostima u svetu rada

 

  • Stručnjaci iz vlada i organizacija poslodavaca i sindikata radnika na sastanku u sedištu Međunarodne organizacije rada (MOR) u Ženevi usaglasili su i usvojili smernice za rukovanje biološkim opasnostima u radnom okruženju

Usvojene tripartitne smernice su prve u oblasti zaštite od bioloških rizika na radnom mestu, objavljeno je u informaciji na sajtu MOR-a, a prenosi UGS Nezavisnost. Te smernice sadrže specifične savete, usklađene sa međunarodnim standardima rada, o sprečavanju i kontroli povreda na radu, bolesti i smrti povezanih sa izloženošću biološkim opasnostima u radnom okruženju.

Kako je objašnjeno u informaciji MOR-a, smernice uključuju pitanja koja se odnose na odgovornosti i prava nadležnih organa, poslodavaca, službi medicine rada i radnika, upravljanje rizikom na radnom mestu, zdravstveni nadzor radnika i spremnost i odgovor na hitne slučajeve.

Na petodnevnom sastanku tripartitnog stručnog tima, održanom u Ženevi, razgovaralo se o implikacijama izloženosti biološkim opasnostima na radnim mestima i kako najbolje formulisati nacionalne politike i mere na radnom mestu za sprečavanje i ublažavanje zdravstvenih problema u vezi sa tim rizicima.

Smernice definišu biološku opasnost kao bilo koji mikroorganizam, ćeliju ili drugi organski materijal koji može biti biljnog, životinjskog ili ljudskog porekla, uključujući i genetski modifikovane, koji mogu da naškode ljudskom zdravlju. Ovo može da uključuje bakterije, viruse, parazite, gljive, prione, DNK materijale, telesne tečnosti i druge mikroorganizme i sa njima povezane alergene i toksine.

I zarazne i neinfektivne biološke opasnosti mogu biti značajna pretnja po zdravlje u brojnim sektorima i radnim mestima širom sveta. Na primer, procenjuje se da su u 2021. godini širom sveta zarazne bolesti izazvale 310.000 smrtnih slučajeva na radu, od kojih je 120.000 posledica bolesti COVID-19.

Medijska pažnja i pratnja: Novi Radio Sombor

http://keepone.net/radio/k138251/novi-radio-sombor *

*Novi Radio Sombor na vodećoj platformi radio stanica svih država sveta

Tagovi: , ,

Povezani članci

Granski sindikat metalaca Nezavisnost primljen u IndustriALL Global union
Regionalna konferencija: Perspektive dostojanstvenog rada

Kategorije

Izbornik