Najnovije

MOR: Plata za život mora biti u centru ekonomskog i društvenog razvoja

 

  • Plate za život, izazovi digitalizacije i napredak ka novom društvenom ugovoru bili su  među ključnim temama o kojima je raspravljao Upravni odbor Međunarodne organizacije rada prošle sedmice na svojoj 350. sednici

Upravni odbor Međunarodne organizacije rada (MOR) zaključio je svoju 350. sednicu prošle sedmice u Ženevi nizom odluka koje se, između ostalog, odnose na plate i životni standard radnika i inicijative za jačanje socijalne pravde.

Članovi Upravnog odbora razmotrili su najnoviji, februarski izveštaj eksperata o politici zarada, koji ističe centralnu ulogu pristojnih plata u ekonomskom i društvenom razvoju i unapređenju socijalne pravde. Izveštaj je koncipirao platu za život kao “iznos neophodan da se omogući pristojan životni standard za radnike i njihove porodice, s obzirom na prilike u zemlji i obračun za rad tokom uobičajenog radnog vremena”. Plata za život, prema izveštaju, treba da se postigne u skladu sa principima MOR-a o određivanju zarada.

Odluka Upravnog odbora da objavi zaključke svog 350. sastanka otvara put za novi angažman MOR-a na proceni i operacionalizaciji plata za život, tehničkoj pomoći, podizanju svesti i promotivnim aktivnostima u vezi sa pristojnim primanjima zaposlenih. Članovi odbora su zatražili od generalnog direktora MOR-a Žilbera F. Houngboa da se izdvoje dovoljna sredstva za pomenute aktivnosti i da on predstavi izvještaj o implementaciji pitanja plata za život na 355. sednici (kraj 2025. godine)

Na sastanku su odobreni aranžmani Radne grupe za novi društveni ugovor koja treba da pripremi predloge tripartitnog članstva MOR-a za Drugi svetski samit o društvenom razvoju koji će biti održan sledeće godine. Naime, Generalna skupština Ujedinjenih nacija odlučila je krajem februara da  Drugi samit bude održan 2025. godine kako bi se ponovo posvetili principima navedenim u Kopenhagenskoj deklaraciji o društvenom razvoju i Programu akcije iz 1995. i tako dao novi zamah implementaciji Agende za održivi razvoj 2030.

Upravni odbor je predložio i smernice za napredak Globalne koalicije za socijalnu pravdu, čije je osnivanje podržalo na svom prethodnom sastanku u novembru 2023. Koalicija okuplja jedinstvenu grupu partnera (sada ih je više od 200) kako bi podstakla multilateralnu saradnju, političku posvećenost, socijalna ulaganja i konkretne akcije koje podržavaju socijalnu pravdu i dostojanstven rad.

Članovi odbora su se na posebnoj sesiji pridružili istaknutim stručnjacima iz privatnog sektora, akademske zajednice i multilateralnog sistema kako bi razgovarali o izazovima i mogućnostima koje u vezi sa radom stvara digitalizacija i veštačka inteligencija. Na celodnevnom sastanku raspravljalo se o tome kako tehnološke inovacije mogu da pomognu u podršci i promovisanju dostojanstvenog rada, kao i o važnosti korišćenja tehnologije za potrebe čoveka. U završnoj reči, generalni direktor Houngbo je istakao važnu ulogu MOR-a kao globalnog lidera u razmišljanju o uticaju digitalizacije i veštačke inteligencije na tržište rada i svet rada.

Upravno odbor MOR-a sastaje se tri puta godišnje – u martu, junu i novembru. Naredna sednica biće održana sredinom juna.

Priredio: Svetozar Raković


Medijska pažnja i pratnja: Novi Radio Sombor       

http://keepone.net/radio/k138251/novi-radio-sombor*

*Novi Radio Sombor na vodećoj platformi radio stanica svih država sveta KeepOne Radio

https://www.omiljeniradio.com/index.php/radio-uzivo-online-srbija/1130-novi-radio-sombor-uzivo-online.html*

*Novi Radio Sombor na vodećoj platformi radio svih svih država regiona i dijaspora Omiljeni radio

Tagovi: , , , ,

Povezani članci

Somborski većnici usvojili program rada Omladinskog centra za ovu godinu
Do sredine aprila toplo i uglavnom stabilno vreme

Kategorije

Izbornik