Sindikat

MOR: Inflacija više nego udvostručena za godinu dana

 

  • Rast inflacije u svetu odražava efekte zatvaranja zbog globalne pandemije u toku 2020. i 2021. godine. Međutim, na inflatorni skok u skorije vreme uticao je porast cena energije i hrane, posebno od početka rata u Ukrajini koji je izazvao veliki šok i poremećaje na tržištima, što će u narednim godinama verovatno održati cene na visokim nivoima, ocenjuje Međunarodna organizacija rada

Godišnja stopa inflacije širom sveta, merena indeksom potrošačkih cena, ubrzala je rast na 9,2 odsto u martu 2022, sa 7,5 odsto u februaru 2022, 6,8 odsto u januaru 2022. i 6,4 odsto u decembru 2021. godine, ukazuje se u najnovijoj analizi Međunarodne organizacije rada (MOR) koju je objavio portal Nezavisnost.org.

Stopa inflacije u martu 2022. bila je više nego dvostruko veća od stope od 3,7 odsto zabeležene u martu 2021. godine. Stručnjaci MOR-a u Odeljenju za statistiku ocenuju da ukupni rast inflacije odražava efekte zatvaranja vezanih za COVID-19 u 2020. i 2021. godini. Međutim, u skorije vreme inflatorni skok je podstaknut porastom cena energije i hrane, posebno od početka rata u Ukrajini 24. februara 2022. MOR ocenjuje da je „ovaj sukob izazvao veliki šok na tržištima roba i poremetio globalne obrasce trgovine, proizvodnje i potrošnje na načine koji će verovatno u narednim godinama održati cene na visokim nivoima”.

Prema podacima o globalnom tržištu roba iz marta 2022, pšenica i ulje su trenutno za približno 50 odsto skuplji nego pre godinu dana. Rastu cene i ostalih žitarica. “Za zemlje uvoznice, ova poskupljenja predstavljaju značajnu prepreku ekonomskom rastu i egzistenciji, potencijalno podižući društvene i političke tenzije”, upozorava MOR.

Međutim, kako se napominje u analizi, cene, posebno hrane, rasle su i pre početka rata u Ukrajini. “Ograničenja prekograničnog kretanja radne snage i poremećaji u globalnim lancima snabdevanja u vezi sa COVID-19 povećali su troškove proizvodnje i smanjili konkurenciju. Nedavna povećanja cena izazvana ratom u Ukrajini jednostavno su pogoršala postojeći pritisak na cene zbog spoja velike potražnje i stalne nestašice ponude”.

Pandemija nije pogodila samo ponudu, već i potražnju i potrošnju – posebno putovanja, zabavu i druge „opcione“ article. “Oštar pad tražnje za nekim dobrima i uslugama doveo je do pada cena pojedinih artikala, kao što je gorivo, u korpi CPI. Kao rezultat toga, opšta inflacija potrošačkih cena je zapravo usporila na globalnom nivou između marta 2020. i marta 2021.”, objašnjeno je u analizi MOR-a.

Uporedo sa postepenim ublažavanjem ograničenja u vezi sa pandemijom do kraja 2021. godine, “rastuća potražnja u kombinaciji sa višim troškovima energije i transporta dovela je do brzog povećanja potrošačkih cena”. U drugoj polovini 2021. godišnja inflacija se ubrzavala u svim regionima sveta , osim istočne i jugoistočne Azije.

MOR-a upozova da porast cena ima veliki uticaj na životni standard domaćinstava, posebno onih sa nižim prihodima, koja veći deo svojih prihoda troše na hranu i druge osnovne potrepštine. Domaćinstva se danas suočavaju sa izglednim pogoršanjem ličnih finansija “u pozadini slabijeg nacionalnog ekonomskog rasta i odloženog oporavka nakon krize”.

Prognoza je da naredni meseci verovatno “neće doneti veliko olakšanje” s obzirom na nove epidemije COVID-19 u nekim kineskim gradovima, a posebno zbog rata u Ukrajini, koji zajedno stvaraju ogromnu neizvesnost u pogledu funkcionisanja globalnih lanaca  snabdevanja i cena roba.

Izvor: Nezavisnost.org

Media attention and coverage: Novi Radio Sombor

(All copyrights of any further publication of this section and its entire content posted on the portal of Novi Radio Sombor without the request and permission of any party or individual are protected and retained by all relevant legal mechanisms)

pictures edit

accompanied by: Srdjan Acanski, B.Sc.

Medijska pažnja i pratnja: Novi Radio Sombor

http://keepone.net/radio/k138251/novi-radio-sombor *

*Novi Radio Sombor na vodećoj platformi radio stanica svih država svet13

Tagovi: , ,

Povezani članci

UGS Nezavisnost: III sindikalna akademija, prvi seminar Sindikati i socijalna pravda, dan treći
UGS NEZAVISNOST: Start III Sindikalne akademije, stvaranje novih sindikalnih lidera boraca za prava radnika

Kategorije

Izbornik