Kultura

Moj Hobi 7: Numizmatika EX-YU 2 – Makedonija, Bosna i Hercegovina, Slovenija i Republika Srpska

 

  • Nastavljamo sa serijalom tekstova “Moj Hobi” u kojem čemo obraditi neke od navedenih novčanica iz gore pomenutih država

Slovenija

Slovenija, ranije SR Slovenija, bila je deo SFRJ do 1991. godine, kada proglašava nezavisnost. Iste godine uvodi se nova valuta “Tolar” koja se u samo jednom slovu razlikuje od naziva američke. Ime Tolar je dato namerno da bi podsećalo na Dolar.

*Novčanice iz prve serije Tolara, najveći apoen od 1000 tolara, na prednjoj strani novčanice nalazi se Triglav, vodeni žig je ostatak rimskog stuba na kojem su za vreme kneza Sama krunisani vladari…..Novčanice sledeće serije već izgledaju modernije, na novčanici od 1000 tolara koja je štampana 1992. godine predstavljen je Franc Prešern, čuveni slovenački pisac…..novčanicu možete videti u dodatku galerija…..

Slovenija je i 1990. godine štampala svoj novac, “Lipe” ali on nikada zvanično nije bio u opticaju. Drvo Lipe predstavlja nacionalno drvo Slovenije. U ovom tekstu obradićemo novčanicu od 1000 tolara iz 1991. godine, zatim novčanicu iste nominale iz 1992. koje su ujedno i najvrednije.

Makedonija

Makedonija je kao i Slovenija bila deo Jugoslavije, proglašava nezavisnost 1991. A 1992. godine dobija međunarodno priznanje zajedno sa svim republikama bivše SFRJ. Makedonska valuta je denar što mu dođe neka makedonska verzija naziva „Dinar“.

*Novčanica od 10 denara iz 2011. godine identična izdata i 2017. samo od polimera

Prve novčanice Republike Makedonije bile su  identične, razlikovale su se samo u nominali i boji . Sa jedne strane bile su priakzane žene u polju kako beru duvan, a sa druge strane spomenik Ilindenu, štampane su na jako lošem papiru i brzo su se habale.

*Jako zanimljiva novčanica nominale 25 denara izdata od strane Narodne Banke Makedonije 1992. godine, novčanica pripada prvoj seriji. Ostale možete videti u dodatku galerije.

Novčanice narednih serija već bivaju mnogo bolje odrađene. Dok se 2017. godine izdaje i prva polimerska novčanica, mislim trenutno jedina na prostoru bivše SFRJ.

Bosna i Hercegovina i Republika Srpska

Stari most u Mostaru na novčanici od 10 dinara iz 1992.

Posle referenduma koji je održan u martu 1992. godine, koji su Srbi bojkotovali, donosi se odluka o izdvajanju Bosne i Hercegovine iz Jugoslavije. Sledeći mesec SFRJ prestaje i zvanično da postoji, dve republike SFRJ Srbija I Crna Gora prave SR Jugoslaviju, mada SFRJ nije funkcionisala i dosta dugo pre toga. Kako reče Ante Marković tada prilikom podnošenja ostavke, “podnosim ostavku narodu Jugoslavije jer nemam kome drugom”. Nezadovoljni Srbi proglašavaju ostanak u Jugoslaviji I formiraju “Srpsku Republiku Bosnu I Hercegovinu”.

Valuta i jedne i druge države bio je dinar. Ovde ćemo obraditi nekoliko novčanica koje su bile u opticaju od 1992. do 1997. godine. Na teritoriji pod kontrolom Srba išao je “srpski dinar”, na teritoriji pod kontrolom Bošnjaka išao je “bosanski dinar”, dok je na teritoriji pod kontrolom hrvatskih snaga uz “bosanski dinar” išla i “hrvatska kuna”.

Inflacija je u Republici Srpskoj krenula da “jede dinar” tako da i ovde kreću da se štampaju novčanice sa puno nula, u Bosni i Hercgovini se doštampavaju takozvane „Zelene nule“ na već postojeće novčanice (naslovna fotografija,sa doštampane tri nule i pečatom SDK Socijalističke Republike BIH centrale u Sarajevu), to su danas jedne od vrednijih novčanica sa teritorije BIH. Novčanice kako Bosne i Hercegovine, tako i Republike Srpske bile su identične, razlikovale su uglavnom u nominali i boji.

Novčanice „Srpske Republike BIH“ iz 1992. god, identične novčanicama iz krajine štampane na istom papiru starog YU dinara, od 1993. na novčanicama se koristi naziv Republika Srpska

Nemačka marka polako je postajala zajednička valuta svima, na kraju marka postaje i nova valuta države posle “Dejtona”, samo ne nemačka, nego Konvertabilna Marka, koja je bila i ostala u odnosu 1:1 sa nemačkom markom.

*Takođe, jako su zanimljive novčanice od pola marke, prva gore za Republiku Srpsku, druga dole za Federaciju Bosne i Hercegovine. Na novčanici predviđenoj za RS nalazi se Branko Ćopić, naravno tu su oba pisma ćirilica i latinica, a što se tiče redosleda natpisa na novčanici, prvi natpis je na ćirilici kojom je ispisano „Centralna Banka Bosne i Hercegovine“ , dok se na novčanici štampanoj za FBIH nalazi Skender Kulenović, a redosled je obrnut….

Novčanice su interesantne pošto su jako kratko bile u opticaju nakon čega su povučene iz opticaja, a umesto njih u opticaj puštena kovanica od 0,50 KM….

pogledajte ostatak u galerijikoja sledi

NOVČANICE SU IZ LIČNE KOLEKCIJE…….

(Sva autorska prava eventualnog daljeg objavljivanja ove rubrike i njenog celovitog sadržaja postavljeno na portalu Novog Radio Sombora bez upita i dozvole bilo koje strane ili pojedinca zaštićena i zadržana svim relevantnim pravnim mehanizmima!)

Media attention and coverage: Novi Radio Sombor
(All copyrights of any further publication of this section and its entire content posted on the portal of Novi Radio Sombor without the request and permission of any party or individual are protected and retained by all relevant legal mechanisms)
accompanied by: Srdjan Acanski, B.S.

 Medijska pažnja i pratnja: Novi Radio Sombor

http://keepone.net/radio/k138251/novi-radio-sombor *

*Novi Radio Sombor na vodećoj platformi radio stanica svih država sveta

Tagovi: , ,

Povezani članci

Jedinstveni Zvonko Bogdan i Veliko somborsko bunjevačko prelo
Opet priznanje za Bridžiton sa Somborkom Lidijom Škorućak: Objavljene nominacije za 10. MUAHS nagrade

Kategorije

Izbornik