Mladi

Moj hobi 2: SW Dxing (KRATKOTALASNI DIKSING)

 

  • U ovom tekstu nastavljamo priču o diksingu, ovde obrađujemo SW-diksing ali i VHF diksing

SW diksing

Naročito tokom rata i sukoba, prijem međunarodnih emitera, čiji se signali šire širom sveta na kratkotalasnim opsezima, bio je popularan i kod povremenih slušalaca ali i kod DXing hobista. Sa porastom popularnosti streaminga zvuka preko interneta, mnogi međunarodni emiteri (uključujući BBC i Glas Amerike) smanjili su svoje emitovanje na kratkim talasima. Misionarski vjerski emiteri još uvek uveliko koriste kratkovalni radio kako bi dosegli manje razvijene zemlje širom svijeta.

Najudaljenija radio sw stanica sa Marijanskih ostrva u pacifiku

Radio „Slobodna Azija“podaci o prijemu:

7/19/20 (chinese)

R.Free.Asia 13790 Khz from Agignan Point N.Mariana Sombor-Serbia 11380 km

https://studio.youtube.com/channel/UCiE3lLAX1Lqy8IQ9D5q5VOQ/videos/upload?filter=%5B%5D&sort=%7B“columnType“%3A“views“%2C“sortOrder“%3A“DESCENDING“%7D

Pored međunarodnih emitera, kratkotalasni opsezi su takođe dom vojnih komunikacija, RTTY-a, amaterskog radija, piratskog radija i misteriozne emisije brojčanih stanica. Mnogi od ovih signala se emituju u režimu sa jednim bočnim opsegom, što zahteva upotrebu specijalizovanih prijemnika koji su pogodniji za DXing nego za povremeno slušanje.

*Na kratkim talasima postojao je Radio Jugoslavija, koji se čuo u celom svetu…..kratkotalasni predajnik Radio Jugoslavije, glasila bivše Jugoslavije, sagrađen je 1987. godine u selu Jabanuša, kod Bijeljine, ukupna jačina predajnika je bila 2000 kw 4×500 w. Preko ovog predajnika iz beogradskog studija je emitovan program za zemlje Severne i Južne Amerike, Afrike, Azije i Australije. Radio Jugoslavija  je emitovao svoj program neprekidno preko 80 godina….Radio nije trebalo gasiti, frekvencija na kratkim talasima je pravo bogastvo….

Program je emitovan čak na 13 jezika  : engleskom, francuskom, nemačkom, ruskom, panskom, arapskom, albanskom, grčkom, bugarskom, mađarskom, italijanskom, kineskom kao i na srpskom-hrvatskom jeziku.

*Prijem SBTV-a u Somboru sa lokacije Papuk

VHF Dxing (VHF DIKSING)

Iako sporadične prirode, signali na FM emitovanju i VHF televizijskim opsezima – posebno na onim stanicama na donjem kraju ovih opsega – mogu „preskočiti“ stotinama, čak i hiljadama milja. Severnoameričke FM stanice su primljene u zapadnoj Evropi, a evropski TV signali su primljeni na zapadnoj obali SAD. Policijska, vatrogasna i vojna komunikacija na VHF opsezima se takođe u određenoj meri DX-ovi na višepojasnim radio skenerima, iako se uglavnom slušaju isključivo na lokalnoj osnovi. Jedna od poteškoća je u identifikaciji tačnog porijekla komunikacija ove prirode, za razliku od komercijalnih emitera koji se moraju identificirati na vrhu svakog sata, a često se mogu identificirati kroz spominjanje sponzora, slogana itd. tokom svog programa.

*Prijem sa Kozare

Zanimljivi prijemi:

*Prijem iz Rumunije u Somboru

Radio amateri

Radio-amateri koji su specijalizovani za uspostavljanje dvosmernog radio kontakta sa drugim amaterima u udaljenim zemljama takođe se nazivaju „DX-eri“. Na VF (također poznatim kao kratkotalasni) amaterski opsezi, DX stanice su one u stranim zemljama. Na VHF/UHF amaterskim opsezima, DX stanice mogu biti unutar iste zemlje ili kontinenta, jer uspostavljanje VHF kontakta na daljinu, bez pomoći satelita, može biti vrlo teško. DX-eri prikupljaju QSL kartice kao dokaz kontakta i mogu zaraditi posebne certifikate i nagrade od radioamaterskih organizacija. Osim toga, mnogi klubovi nude nagrade za komunikaciju sa određenim brojem DX stanica. Na primjer, ARRL nudi nagradu DX Century Club, ili DXCC. Osnovni sertifikat se dodjeljuje za rad i potvrdu najmanje 100 subjekata na ARRL DXCC listi. Za potrebe dodjele, entiteti/područja osim nacionalnih država (zemalja) mogu se klasificirati kao „DX zemlje“. Na primjer, francuska teritorija ostrva Reunion u Indijskom okeanu se računa kao DX zemlja, iako je to regija Francuske. Pravila za određivanje šta je DX zemlja mogu biti prilično složena i kako bi izbegli potencijalnu zabunu, radio amateri često koriste termin entitet umesto država. Pored entiteta, neke nagrade se zasnivaju na grupama ostrva u svetskim okeanima. Na VHF/UHF opsezima, mnogi radio amateri traže nagrade na osnovu Maidenhead mrežnih lokatora. Kako bi drugim amaterima dali priliku da potvrde kontakte na novim ili egzotičnim lokacijama, amateri su organizirali DXpedicije u zemlje ili regije koje nemaju stalnu bazu radio-amaterskih operatera. Takođe su česta takmičenja u kojima radio amateri rade svoje stanice na određene datume u određenom vremenskom periodu kako bi pokušali da komuniciraju sa što više DX stanica.

Kartice QSL cards

Određeni broj DXera prikuplja kartice potvrde koje se nazivaju QSL kartice. QSL kartice često imaju sliku i poruke koje ukazuju na kulturu ili tehnološka dostignuća njihove zemlje s jedne strane, i potvrdu o prijemnim podacima slušatelja s druge strane.

 

*Vlašić prijem

***Što se tiče udaljenih tv prijema, u Somboru sam zabeležio prijem Prvog i drugog Slovenačke tv sa predajnika Pohorje kod Maribora kao i POPtv sa istog predajnika. Zabeležen je i prijem ORF 2 (Drugog programa Austrijske televizije) sa predajnika Šokl iznad Graca, dok je sa nepoznatog predajnika zabeležen Prvi program Ćeške televizije, kao i prvi i drugi program Televizije Crne Gore. Sa predajnika Veliki Žep i Kozara išao je SRT/RTRS, sa Vlašića je odlično išao TV BIH/BH 1.

Ovi svi prijemi su bili za vreme analogije.

Za vreme analogije pre koju godinu išao je i signal TVR 1 iz Temišvara na 9tom kanalu, iz Rešice na 58ch ali iz Bihor-Oradee na 8ch, nešto ranije išao je i TVR 2 KOJI SE POTIRAO SA HTV/HRT3.

Što se tiče digitalije, najudaljniji signal je bio iz Budimpešte komplet Pay kanala sa Sečenji heđa (191km) kao i sa nešto bližeg Papuka (104km)

Zapratite moj kanal na ytb koji se bavi ovom tematikom:

https://www.youtube.com/channel/UCiE3lLAX1Lqy8IQ9D5q5VOQ

Media attention and coverage: Novi Radio Sombor
(All copyrights of any further publication of this section and its entire content posted on the portal of Novi Radio Sombor without the request and permission of any party or individual are protected and retained by all relevant legal mechanisms)
accompanied by: Srdjan Acanski, B.Sc.

Rubrika je u okviru realizacije projekta Udruženja Podium „Sve je lako kad si mlad 5, izdavača Novog Radio Sombora, koji se realizuje zahvaljujući sredstvima Grada Sombora na Konkursu LAP za mlade za 2022. godinu.

Medijska pažnja i pratnja: Novi Radio Sombor

http://keepone.net/radio/k138251/novi-radio-sombor *

*Novi Radio Sombor na vodećoj platformi radio stanica svih država sveta

Tagovi: , ,

Povezani članci

SEC i SOB: Proslava Međunarodnog dana mladih u Somboru
U Somboru održan Feelgood Fest: Dva dana jakog gitarskog zvuka u centru grada

Kategorije

Izbornik