Najnovije

Ministar Milan Krkobabić u radnoj poseti Baču, treća zadružna škola u Bačkom Gračacu, Doroslovu i Baču

*****ZZ Agrolika, Bački Gračac – Zvonko Banjeglav direktor zadruge u  B.Gračacu     foto: AcanskiS © 

  • Pedesetak uglednih vojvođanskih zadrugara je, u okviru treće zadružne škole u organizaciji Zadružnog saveza Vojvodine,  posetilo zemljoradničke zadruge u Baču, Bačkom Gračacu i Doroslovu.

Skupu su se u Baču obratili i Miloš Vuković, direktor zemljoradničke zadruge „Zadrugar“ Bač, Boško Vučurević, predsednik Privredne komore Vojvodine i Petar Samolovac, pomoćnik Pokrajinskog sekretara za poljoprivredu, vodoprivredu i šumarstvo AP Vojvodine.

Na okruglom stolu „Stanje i izazovi u poljoprivredi i zadrugarstvu“ svoje stručne poglede saopštili su profesori Novosadskog univerziteta: Žarko Ilin, Vitomir Vidović i Aleksandar Sedlar.

Učesnici i gosti Treće zadružne škole su pored zadruge u Baču obišli još i zemljoradničke zadruge, „Agrolika“ Bački Gračac i „Nagy ret“ Doroslovo.

„Mali i usitnjeni posed u proseku 5,4 hektara, kakav je u Srbiji, nameće potrebu za udruživanjem u zadrugu kao najprimereniji oblik ekonomske organizacije, koji omogućava da poljoprivrednici postanu uspešni robni proizvođači, istakao je ministar za brigu o selu Milan Krkobabić, otvarajući u Baču „Treću zadružnu školu Bač – Bački Gračac – Doroslovo 2023.“ i dodao: „Zadruge su nužnost opstanka sela, mislim, pre svega, na evropski model zadrugarstva koji je danas prisutan u Srbiji. A praksa potvrđuje da svuda gde postoje uspešne zadruge i sela su živa – sa bogatim kulturnim i sportskim životom“, dodao  je na kraju ministar za Brigu o Selu Milan Krkobabić.

Link ka prilogu RTV-a klik na sliku iznad

 “Kako Zadružni savez Vojvodine ima niz manifestacija na kojima zadrugare okuplja  I ovo je jedna od njih. Zadružna škola ima ideju da okupi zadrugare kako bi stekli nova saznanja, nova iskustva I kako bi videli primere uspešne poslovne prakse. Posebno smo mišljenja da ovi primeri uspešne prakse najviše znače. Evo, već ovde na terenu vidimo da  zadrugari postavljaju konkretna pitanja jedni drugima oko investicija koje su preduzimane u pojedinačnim zadrugama i sve to će biti u krajnjoj liniji za njih prilika da imaju dobre primere na koje se mogu ugledati kada budu podizali neke svoje kapacitete i kada budu planirali svoja ulaganja” istakla je, između ostalog, mr Jelena Nestorov Bizonj, predsednica Zadružnog saveza Vojvodine.

“Imali smo danas priliku da vidimo tri zaista uzorne zadruge u Baču, Bačkog Gračacu i Doroslovu što je dokaz da zadrugarstvo i uopšte zadružni način organizovanja poljoprivredne proizvodnje može biti i biva vrlo uspešani te da sve zavisi od menadžmenta kojeg zadrugari izaberu da vodi.”Aleksandar Bošnjak, ZZ Ravangrad, Sombor.

Primeri dobre prakse, nove ideje, edukacija  ali i nevolje koje su pratile poljoprivrednu proizvodnju u protekloj godini bile teme o kojima su zadrugari razmenili iskustva.

 “Mi smo ratarsko povrtarska zadruga, bavimo se prvenstveno proizvodnjom ratarskih kultura, povrtarskih kultura, odkupom i saradnjom sa poljoprivrednim proizvodjačima i trgovinom i izvozom. Mi smo izvoznik i ratarskih i povrtarskih kultura. Ovo je prilika da pošaljemo neku poruku i da kažemo koji su problemi naši i kako možemo na neke problem dalje da utičemo” , rekao je izmedju ostalog Duško Mijić, direktror Opšte zadruge Despotovo, Pivnice.

“Pre 25 godina je poslovala zadruga, ali pošto u Doroslovu nije bilo niti jedno otkupno mesto, tada smo napravili dobru konkurenciju te otvorili otkupno mesto u Doroslovu. Imali smo deset lepih godina za poljoprivrednike, na žalost ovo je već druga godina koja je loša pa, mislim da će biti jako teško izfinansirati  proizvodnju “, objasnio je, između ostalog, Ronald  Holo, ZZ Nagyret, Doroslovo – domaćin u Doroslovu.

“Imamo ukupno 82 zadrugara i imamo 67 zaposlenih. Što se tiče poslovanja, poslujemo sasvim solidno za današnje vreme, mogli bi  i bolje ali situacija je takva da ne možemo da budemo žešći. Kad se okupimo, različita su izkustva svakog pojedinca. Imaju ovako ljudi mogućnosti da saznaju nešto više, ovde direktno, o troškovima navodnjavanja, načinu na koji se sprovodi energija da li je u pitanju dizel, struja…zatim koje se mašine koriste, koliko to košta po jedinici površine…” kazao je  Zvonko Banjeglav, ZZ Agrolika, Bački Gračac – Zvonko Banjeglav domaćin u B.Gračacu.

Ove godine je, pri izboru za obilazak domaćina-zadrugara uglednih zadruga, posebno stavljen akcenat na primere dobre prakse kada je reč o skladišnim kapacitetima kao i primerima  dobre prakse u navodnjavanju.

 

 

 

 AcanskiS © 

Medijska pažnja i pratnja: Novi Radio Sombor

http://keepone.net/radio/k138251/novi-radio-sombor *

*Novi Radio Sombor na vodećoj platformi radio stanica svih država sveta

 

 

 

 

Povezani članci

Одржана 26. седница Скупштине града Сомбора
Колекција Павла Бељанског у Сомбору

Kategorije

Izbornik