Sindikat

Mekdonaldsovi radnici marširaju za veće plate!

 

  • Radnici Mekdonaldsa širom Srbije sastali su se nedavno da razgovaraju o tome kako da poboljšaju svoje i živote svojih porodica

Radnici su govorili o tome koliko je težak život zaposlenih drugog najvećeg poslodavca na planeti. Bez suzdržavanja su govorili o posledicama male plate koje utiču na njih i njihove porodice. Objasnili su koliko je teško plaćati kiriju i izdržavati porodicu sa 320 dinara po satu.

Sa cenom rada koja je po satu duplo niža od jednog BigMac obroka!

Jasno je da se neko bahato bogati preko leđa radnika, njihovog napornog rada i posvećenosti.

Radnik Mekdonaldsa, Bogdan Anokić, rekao je:

  • Mekdonalds može da priušti da nam bude bolje. Nakon što platim kiriju, to je to. Spajam kraj sa krajem.“

Radnici su se udružili kako bi podržali jedni druge u nameri da podignu plate u čitavom sektoru brze hrane. Zahtevaju da cena rada bude 600 dinara po satu.

Pozivaju sve širom Srbije koji veruju da radnici treba da budu bolje plaćeni da se okupe 1. maja u Beogradu na Trgu Republike u 11 časova, i da obeleže Međunarodni praznik rada na skupu UGS NEZAVISNOST na Trgu Nikole Pašića u 12 časova.

Ovo nije prvi put da su se radnici udružili da zahtevaju bolje uslove.

Radnici u Sjedinjenim Američkim Državama su se izborili za povišice, i mnogi sad zarađuju čak 15 dolara po satu. Dok radnici u Francuskoj, Brazilu, Ujedinjenom Kraljevstvu i Nemačkoj već zahtevaju bolje uslove.

Predsednik Granskog sindikata poljoprivrede i prerađivačke industrije NEZAVISNOST, Dejan Titović, sindikata koji podržava zahteve je rekao:

  • Mekdonalds pravi ogroman profit u Srbiji. Taj profit je zasnovan na slabo plaćenim radnicima. Naš sindikat s ponosom podržava naše članove koji traže 600 dinara po satu za sve radnike u sektoru brze hrane. Stav sindikata je da svaki radnik treba da bude plaćen tako da može da živi dostojanstveno i da može normalno da odgaja svoju porodicu.

Granski sindikat poljoprivrede i prerađivačke industrije Nezavisnost osnovan je 1994. godine i deo je porodice Ujedinjenih granskih sindikata NEZAVISNOST. Granski sindikat je reprezentativan sindikat na nivou Republike Srbije i članica je međunarodnih sindikata IUF, EFFAT, IndustriaALL Global i IndustraALL Europe. Zastupa radnike iz oblasti duvanske, tekstilne, farmaceutske, građevinske industrije, ugostiteljstva, turizma i trgovine.

Medijska pažnja i pratnja: Novi Radio Sombor

http://keepone.net/radio/k138251/novi-radio-sombor*

*Novi Radio Sombor na vodećoj platformi radio stanica svih država sveta

Tagovi: , , , ,

Povezani članci

Sindikalni protest u RTV Vojvodine: Za veće zarade i ukidanje zabrane zapošljavanja
Čedanka Andrić predsednica UGS Nezavisnost: Ne postoji niko ko može da zaštiti prava radnika osim sindikata

Kategorije

Izbornik