Rodna ravnopravnost

Međunarodni dan borbe protiv nasilja nad ženama: U Somboru pokrenuta grupa ’’e-MI’’

 

Sombor je u petak, 25. novembra bio jedan od 50 gradova domaćina u čitavoj regiji u kojima je obeležen Međunarodni dan borbe protiv nasilja nad ženama pod zajedničkim sloganom “Pesničkom rečju STOP nasilju nad ženama“. Istovremeno pokrenuta je inicijativa “e-MI“, grupe koja će podstaći borbu protiv svih oblika nasilja a isto tako je naglašeno, želimo da pokrenemo što više mladih

Na dan u kojem se u čitavom svetu obeležava 25. novembar, Međunarodni dan borbe protiv nasilja nad ženama, u Somboru je u maloj sali Gradske kuće održano poetsko-muzičko veče kojim se po sedmi put Sombor uključio u zajedničku regionalnu manifestaciju ’’Pesničkom rečju STOP nasilju nad ženama’’, povodom obeležavanja jednog od najvažnijih datuma u godini. Podsetimo, 25. novembar je odabran kao dan sećanja na sestre Mirabel (Patriu, Minervu i Mariju Terezu) koje je brutalno ubio diktator Rafael Trujiljo u Dominikanskoj republici 1960. godine. Godine 1999. Ujedinjene Nacije su rezolucijom 54/134 službeno potvrdile 25. novembar kao Međunarodni dan borbe protiv nasilja nad ženama.

Uz simbolično izrečene prikladne stihove na srpskom i makedonskom jeziku koje su pratili instrumentali na gitari, tokom jednoipočasovnog programa čule su se pojedine istinite životne ispovesti po prvi put izrečene ovom prilikom od strane akterki ovog događaja. Istovremeno je rođena ideja da u Somboru zaživi grupa ’’e-MI’’ koja će podsticati borbu protiv nasilja nad ženama ali osim ove pošasti savremenog doba, širenjem grupe i njenim redovnim aktivnostima cilj je da bude podizana svest o odupiranju svakom obluku nasilja. Posebno će biti animiran što veći broj mladih, članovi grupe će insistirati na mišljenju i stavovima mlade generacije, jačanju njihovog iskustva i edukaciji. U nastojanju da ne budu konstatovane kao većinom do sada isključivo posledice, akcenat će naročito biti dat na uzrocima.

U programu su učestvovali Prim. mr dr med Liljana Sokolova, predsednica Udruženja makedonske nacionalne manjine Zapadnobačkog upravnog okruga ’’PELA’’, Rodna Popić, potpredsednica ovog udruženja i godinama aktivistkinja, Ljiljana Tomić Markovinović, dugogodišnja glumica Narodnog pozorišta Sombora, danas i likovna umetnica, mr Zoran Kovačić, defektolog, Gizela Žužić, sekretarica Gradskog udruženja penzionera Sombor i predsednica Skupštine Udruženja ’’PODIUM’’, somborska pesnikinja i slikarka Mirjana BaranjošPetar Bubalo, dugogodišnji društveni i sportski aktivista, Dejan Horvat, Udruženje “PODIUM“ i Novi Radio Sombor, dok je svoje nagrađene stihove, uz dame, kazivao i na gitari kolege i prijatelje pratio mr književnosti, pesnik, kantautor i maratonac Milenko Popić. Pesnikinja i bibliotekarka u Osnovnoj školi Bratstvo Jedinstvo Sombor Nada Ljepojević i Siniša Stričević bili su u ulozi medijatora.

Ovako simbolično okupljanje u 50 gradova širom regije započeto je na osnovu ideje poznate hrvatske pesnikinje i književnice Lidije Puđak a pesnička reč ispostavilo se, pozitivna je inicijalna kapisla za podstrek u ohrabrivanju žena i svih drugih žrtava nasilja da formalizovane grupe na svojim područjima deluju u daljim nastojanjima u suzbijanju svih loših pojava u društvu, gde će ravnopravno biti praćena nasilništva u jednoj od ciljnih grupa, osoba sa invaliditetom.

Pokretači inicijative sa ovog skupa u Somboru i Zapadnobačkom upravnom okrugu, članovi i predsednici Udruženja makedonske nacionalne manjine ’’PELA’’, Poetskog igrališta Sombor, Gradskog udruženja penzionera Sombor, Udruženja ’’PODIUM’’ i medijskog pratioca Novog Radio Sombora, pozvali su i druge organizacije, asocijacije i pojedince da se pridruže.

O pojedinostima odnosno zanimljivim pojedinačnim crticama biće reči u našim narednim rubrikama. Jedan od zaključaka je da su mir i ljubav osnovni pokretači svakog cilja kojim će se inicijatori grupe rukovoditi.

Fotografije: Dejan Horvat

Medijska pažnja i pratnja: Novi Radio Sombor

Tagovi: , , , , , , , , , , , ,

Povezani članci

Projekat Vlade Švedske i SKGO za podršku vlasnicama biznisa
Покрајински омбудсман: Конференција мреже “Живот без насиља“

Kategorije

Izbornik