Ekonomija

Međunarodni BEZ-GMO Samit 2023 biće održan 9 i 10. maja u Frankfurtu, Nemačka

 

Saopštenje za javnost

  • Prvi Međunarodni BEZ-GMO samit održaće se 9. i 10. maja u Frankfurtu, Nemačka. Samit će okupiti veliki broj učesnika BEZ-GMO lanca vrednosti – od glavnih dobavljača sirovina, proizvođača hrane i trgovaca na veliko i malo. Samitu će prisustvovati ključni igrači iz Evrope i Južne Amerike, čime će se stvoriti prava međunarodna razmena i istaći vidljivost i tržišna relevantnost BEZ-GMO prehrambenih proizvoda i stočne hrane u poljoprivrednim i prehrambenim sistemima u mnogim evropskim zemljama

Samit će biti prilika da za razmenu informacija o dostupnosti BEZ-GMO sirovina, kao i očekivanjima i potrebama BEZ-GMO proizvođača i prerađivača. Poseban fokus biće na genetski nemodifikovanoj soji i njenom vezom sa sertifikovanom proizvodnjom bez krčenja šuma, koja je poslednjih nekoliko godina dobila na značaju imajući u vidu zabrinutost za životnu sredinu i klimatske promene.

Prema najnovijem zakonodavstvu EU, poreklo proizvoda plasiranih na EU tržište ne sme biti dovedeno u vezu sa krčenjem i degradacijom šuma bilo gde u svetu nakon 31. decembra 2020. godine. Stoga je “proizvodnja bez krčenja šuma” postao ključni uslov za hranu i sastojke u proizvodnji prehrambenih proizvoda u EU. Na samitu će se pronalaziti načini kako BEZ-GMO proizvodnja bez krčenja šuma i sertifikacija mogu ići ruku pod ruku; uz primenu verodostojnih standarda za sertifikaciju koji zahtevaju održivu proizvodnju, kao što su Donau Soja ili Pro Terra, omogućavaju sledljivost od njive do police supermarketa, i na taj način olakšavaju posao proizvođačima, trgovcima i prodavcima, kako bi se osiguralo da je njihova soja u potpunosti BEZ GMO i proizvedena bez krčenja šuma.

BEZ-GMO samit predstavlja forum za razmenu i diskusiju o ključnim pitanjima kao što su dostupnost BEZ-GMO soje, kako iz Brazila tako i iz Evrope (sa fokusom na Ukrajinu). Stručnjaci sa oba kontinenta će prezentovati najnovije podatke o žetvi, prinosima i cenama. Biće održane i sesije o relevantnim temama kao što su održivost, zahtevi potrošača i jačanje lanca snabdevanja.

Na Međunarodnom BEZ-GMO samitu sa uvodnim izjavama će se obratiti nemački ministar poljoprivrede Cem Özdemir i prvi zamenik ministra agrarne politike i hrane Ukrajine, Taras Vysotskyi. Očekuje se prisustvo i predstavnika brazilske poljoprivredne politike.

Kompletan program konferencije, uključujući i reference za sve govornike, možete naći na www.nongmosummit.com

BEZ-GMO samit organizuju i koordiniraju ključna poslovna udruženja na tržištu BEZ-GMO: ARGE Gentechnik-frei, Donau Soja, ENGA, ProTerra Foundation and VLOG.

Samit će se održati u Hilton Frankfurt Airport hotelu u Nemačkoj 9. i 10. maja 2023. godine.

Registrujte se na samit ili saznajte više:

https://www.nongmosummit.com

Medijska pažnja i pratnja: Novi Radio Sombor

http://keepone.net/radio/k138251/novi-radio-sombor*

*Novi Radio Sombor na vodećoj platformi radio stanica svih država sveta

Tagovi: , ,

Povezani članci

Tanasković: Počele prijave za premiju za mleko, do kraja nedelje i za davanja po hektaru
Registrovano pet pravnih lica sa statusom socijalnog preduzetništva

Kategorije

Izbornik