Ekonomija

Marko Čadež u Tešnju, Bosna i Hercegovina: Potrebno brže rešavati nedostatak radnika na Zapadnom Balkanu

 

  • Zajednički problem privrede Zapadnog Balkana je nedostatak radne snage pa će Komorski investicioni forum Zapadnog Balkana (KIF ZB6) ponoviti inicijative ka vladama regiona da pojednostave procedure dolaska inostranih radnika, izjavio je Marko Čadež, predsednik Privredne komore Srbije i UO KIF-a, nakon sastanka sa privrednicima iz poslovnog udruženja „Biznis centar“ Jelah – Tešanj u Bosni i Hercegovini – informišu u Privrednoj komori Srbije

Čadež je nakon ovog sastanka, održanog poslednjeg avgustovskog četvrtka, privrednicima u Tešnju, koji važi za jednu od privredno najrazvijenijih opština u BiH, istakao i da će KIF dodatno ojačati inicijativu ka vladama regiona kako bi što pre počelo da funkcioniše zajedničko tržište radne snage, ne samo u okviru zemalja Inicijative „Otvoreni Balkan“, već i u ostalim ekonomijama Zapadnog Balkana.

  • Razgovarali smo sa kompanijama o problemu nedostatka radne snage. Ići ćemo ponovo ka vladama u regionu sa inicijativom da se pojednostave procedure kad je u pitanju uvoz radne snage, koja nam je trenutno neophodna. Radimo i na dodatnim obukama i razvoju dualnog obrazovanja ali, to su sve rešenja koja ne možemo da sačekamo ako nam se poslovi budu gasili jer nemamo dovoljno radnika – rekao je Čadež.

Čadež je objasnio da je razlog održavanja današnjeg sastanak UO KIF-a u Tešnju taj što, iako je mala opština sa nešto više od 43.000 stanovnika, u njoj ima više od 120 različitih tipova proizvodnje, a brojne velike kompanije iz BiH i Evrope u tom mestu otvaraju svoje fabrike.

Druga inicijativa na kojoj će KIF još snažnije insistirati je da što pre počne da funkcioniše regionalno tržište radne snage, ne samo u okviru Inicijative „Otvoreni Balkan“ i tri zemlje, Severne Makedonije, Albanije i Srbije, nego i da joj se ostale ekonomije što pre pridruže.

  • Razgovarali smo i o skraćivanju dobavljačkih lanaca i zajedničkom nastupu regionalnih kompanija ka međunarodnim partnerima jer sve više kompanija iz Evrope traži dobavljače koji mogu u regionu da proizvode za njih. Dogovorili smo zajedničku saradnju, a prvi korak je InterConnect Executive Summit u Beogradu gde će doći više od 30 evropskih kupaca iz oblasti IT, automobilske, metalske, elektro i prehrambene proizvodnje.

Čadež je istakao da će regionalne komore nastaviti da insistiraju da se ubrza ukidanje trgovinskih barijera i protoka robe kako u regionu, tako i regiona sa EU.

  • Napominjem da samo Bosna i Hercegovina i Srbija imaju 1.600 kilometara granica sa zemljama članicama Evropske unije na zapadu, gde se najviše i izvozi i gde kamioni imaju najveće probleme. Moramo da rešavamo te stvari u dogovoru sa Briselom i našim komšijama iz Hrvatske i Mađarske – ukazao je Čadež.

Na sastanku UO KIF-a je dogovoreno da se omogući kompanijama iz regiona da koriste resurse i predstavništva PKS i Spoljnotrgovinske komore Bosne i Hercegovine u inostranstvu kako bi regionalna preduzeća bila povezana sa svetskim kompanijama.

Predstavnici regionalnih privrednih komora obišli su i kompaniju „Inoks Ajanović“ i fabriku nameštaja „Atelje“ koji važe za značajne izvoznike u Bosni i Hercegovini.

Medijska pažnja i pratnja: Novi Radio Sombor

http://keepone.net/radio/k138251/novi-radio-sombor *

*Novi Radio Sombor na vodećoj platformi radio stanica svih država sveta

Tagovi: , ,

Povezani članci

PKS: Veliko interesovanje kompanija za program „Moja prva plata“
Stigla najnovija potvrda kvaliteta za vino “Pesak sivi” Vinarije Vrt

Kategorije

Izbornik