Ekonomija

Lugovo: Najveća manifestacija posvećena održivoj proizvodnji soje

 

Održan 10. jubilarni Donau Soja Dan polja održive proizvodnje soje

  • Lugovo, 31. avgust 2023. – Donau Soja udruženje organizovalo je deseti, jubilarni „Donau Soja Dan polja održive proizvodnje soje“ u saradnji sa kompanijom Agrobiznis partner i Poljoprivrednom stručnom službom Sombor

Ova jubilarna manifestacija, kao i najveća do sada, ove godine, okupila je više od 350 proizvođača, izvoznika i kupaca soje. Preko trideset semenskih i hemijskih kuća iz zemlje i inostranstva, predstavili su najkvalitetniji sortiment i najnovije tehnologije za održivu proizvodnju soje, koje su preporučene od strane Donau Soja standarda kvaliteta.

  • Današnji dan nam pruža priliku da se zahvalimo pre svega proizvođačima koji svojim napornim radom i predanošću brinu o proizvodnji kvalitetnih useva, uključujući i soju po kojoj je naša zemlja prepoznata na evropskom tržištu, ali i da se zahvalimo i svim našim partnerima, semenskim i hemijskim kućama koji već deceniju sa nama razvijaju svoje tehnologije i dele svoja iskustva u održivoj proizvodnji soje – navela je dr Mirjana Lalošević, u ime Donau Soja udruženja. – Od 10 miliona tona BEZ GMO soje koje su prošle godine proizvedene u Evropi, 14% je u Donau Soja kvalitetu. Ovaj procenat se iz godine u godinu povećava, a ono na šta smo veoma ponosni je da značajan deo dolazi upravo iz naše zemlje’ – dodala je dr Lalošević.

Na ovoj manifestaciji istaknuta je takođe i ključna uloga održive poljoprivredne proizvodnje u suočavanju sa sve izraženijim klimatskim promenama: – Ove godine smo bili svedoci elementarnih nepogoda, koje su kompletno uništile hiljade hektara u najznačajnijim poljoprivrednim područjima u našem regionu. Ovo je svojevrsna opomena kako promena klime utiče na stabilnost snabdevanja hranom. Nažalost, način na koji se hrana proizvodi i konzumira ima dalekosežne posledice na naše živote: intenzivne poljoprivredne prakse značajno utiču na gubitak biodiverziteta, degradaciju zemljišta i klimatske promene. Poštovanje i primena principa dobre poljoprivredne prakse u održivoj, regenerativnoj, proizvodnji na kojima Donau Soja udruženje aktivno radi sa poljoprivrednim proizvođačima, ima za cilj da spreči ili ublaži ove negativne posledice – navela je dr Lalošević.

Donau Soja udruženje se ponosi dostignućima u protekloj deceniji koji su rezultat posvećenog rada na unapređenju održive proizvodnje soje u Evropi. Ova manifestacija je mesto susreta i platforma za razmenu znanja, iskustava i tehnoloških inovacija, sa fokusom na dvojaki cilj – unapređenje održive poljoprivredne prakse kako bi smanjili klimatske promene, ali i prilagodili tehnologiju proizvodnje novim agroekološkim uslovima.

Aktivnosti Donau Soja udruženja su podržane od Austrijske razvojne agencije (ADA).


Medijska pažnja i pratnja: Novi Radio Sombor

Tagovi: , , , ,

Povezani članci

Традиционална медицина по Васи Пелагићу и интеграција модерних пракси
Grad Sombor: Zimska služba dočekuje novu sezonu spremno

Kategorije

Izbornik