Turizam

Letovanja 2022: Uživanje u Turskoj sa Omnisom, Kumburgaz na kapiji Istanbula

 

  • Kumburgaz predstavlja gradsku četvrt grada Bujukčekmedže, koja čini jedan od 39 okruga Istanbula, od Sombora je udaljen 1079 km. Kumburgaz se prvi put pominje 1334. godine u Grčkim spisima pod nazivom „Oikonomeion“ što bi u bukvalnom prevodu značilo „blagajnik“. Podaci za ovo mesto prilično su šturi, 1890. godine mesto je bilo nenaseljeno, 1986. godine dobija status opštine, a od 1988. godine postaje deo okruga Bujukčekmedže. Gradska četvrt Kumburgaz danas ima oko 8.000 stanovnika

Zbog blizine Istanbula i mogućnosti organizovanja izleta, mesto je sve popularnije kod putnika iz Srbije!
Smeštaj je u Hotelu Ranax ***

Hotel ima svoju sopstvenu peščanu plažu, sa hotelskim ležaljkama koje su besplatne za goste hotela. Recepcija kao i rum servis je na usluzi gostima 24h, sobe imaju klima uređaj, kao i WIFI signal, za goste je obezbedjen parking.

U blizini hotela nalaze se prodavnice, restorani, kafići kao i pekare, a sam centar grada, gde se nalaze dva mega-marketa, Migros, Kerfur i pijaca udaljen je oko hotela oko kilometar, za veće nabavke prepručujem Mega Migros koji je od hotela udaljen oko 3 km, cene su iste, ali je izbor veći nego u manjem Migrosu. Takođe na kasi možete da izvadite Migrosovu karticu i da kupujete robu po akcijskim cenama, kartica košta 2 TLR (oko 14 dinara) i nema rok trajanja. Svakako preporučujem da posetite pijacu, cene hrane, ali i svih drugih potrepština u Turskoj su dosta niže nego u Srbiji. Gorivo je pre poskupljenja bilo oko 80 din za litar……

Izleti: Silivri, Istanbul

Nedaleko od Kumuburgaza na nekih 25 minuta vožnje nalazi se Silivri, ovaj predivan primorski gradić, oduševiće vas svojim šetlištem sa palmama pored mora, šarenim fasadama mostićima, jeftinom hranom i nadasve ljubaznošću i gostoljubiljivosti ovdašnjih meštana. U Silivriju morate običi pijacu, ona se održava svakog ponedeljka i tamo, tamo možete naći sve od igle do lokomotive, naravno još ako znate da se cenjakate još bolje ćete proći, Turci su zadržali taj šlif za trgovinu, obožavaju da se cenjkaju, pitate za cenu ako vide da se predomišljate ili nećete, obavezno pitaju „Koliko ti daješ“ i ako ste uporni u cenjaknju možete dobro oboriti cenu. E sad malo o samom mestu.

Silivri (gr:Selymbria) je grad i okrug u provinciji Istanbul na Mramornom moru u Turskoj. Sa površinom od 760 km2, predstavlja drugi najveći okrug istanbulske provincije nakon Çatalke. Prema zadnjem popisu broj stanovnika iznosi 155.923 od kojih 75.702 u žive u gradu, dok preostali žive u okolnim gradovima i selima. Glavne turističke atrakcije su Dvorac Silivri, Anastazijski zid, Rezervoari (za vodu) Piri Mehmed- pašina džamija i Uzunköprü (Dugi most) sve ovo, predstavlja samo jedan razlog više da posetite ovo mesto.

Istanbul

Istanbul, šta reći o ovom gradu, a da nije već rečeno, ali i opevano, od kosovskog ciklusa pa do dana današnjeg. grad na dva kontinenta, mesto gde se susreću Istok i Zapad, prestonica nekoliko velikih carstava, grad čiji broj stanovnika prelazi preko 20 milona što ga svrstava među 10 najvećih gradova sveta, prestonica sveta kao što bi rekao Napoleon Bonaparta. Ako na trenutnak zanemarimo kulturno istoriske spomenike, poput Aja Sofije, Plave Džamije, Galat Kule, Sulejmanove Džamije, Trga Taksim…..trgovina je nešto što karakteriše istanbul, to je nešto što daje ovom gradu pečat, u tome imaju viševekovnu tradiciju, čuvena „Kapali čaršija“ radi neprekidno već oko 600 godina.


Trgovci će vas obavezno u Istanbulu pitati odakle ste Bosnia, Makedonija….kad kažete Sirbistan, kako se na Turskom kaže Srbija, nasmeju se, ali kod kupovine i trgovine bolje je reći Bosnia, ili iz „Bosne bolan“……sad koji grad to nije bitno, Sarajevo, Mostar…..ja sam uglavnom govorio Mostar, jel šta ako naletim na nekog bosanca kojih ima tamo dosta, pa me pita nešto za Sarajevo, Tuzlu ili Bihać….. a ja nemam pojma, ovako ipak, sa Mostarom imam veze i relativno dobro ga pozajem, a i ne bih puno slagao…..inače u Istanbulu ima dosta ljudi sa područja bivše Jugoslavije i to najviše iz Makedonije, Bosne, Kosova i Srbije tj. preciznije Sandžaka…….i svi vas zovu zemljacima ili komšijama….samo kad čuju da pričate naš jezik, odmah vam se obraćaju…i zovu vas da bas kod njih udjete i da vidite njihovu robu, da je baš kod njih najbolje i najkvalitetnije….i najjeftinije, žao vam bude da odbijete…..svugde gde udjete pa makar i ne kupili ništa…počastiće vas čajem kafom…..to je kod turaka običaj, da se gost svaki mora lepo primiti, jer nikad ne znate ko vam može doći na vrata…..zato su ljubazni sa svima bio siromah ili bogat, jel po nekom predanju, bog ponekad dodje maskiran u siromaha, da vidi kakvi su ljudi, kakvi će biti prema njemu….zato se prema svima lepo ponašaju…..
Još jedna zanimljiva stvar koju sam primetio u Istanbulu ali I celoj turskoj je briga o životinjama lutalicma psima i mačkama, svugde po ulicama na prigodnim mestima ostavlja se hrana, a većina pasa je čipovana.

PUTOVANJE JE ORGANIZOVANO SAMO ZA ČLANOVE UDRUŽENJA
POSTANITE NAŠ ČLAN I KRENITE SA NAMA U AVANTURU

ZA ČLANOVE CENE VEĆ OD 170 E

ZA 10 DANA BB

RANAX KUMBURGAZ ***

Pratio, zabeležio i fotografisao
Srđan Ačanski,dipl.turizm.
AcanskiSphoto
Canon EOS 4000d+ EF-S 18-55 III

Media attention and coverage: Novi Radio Sombor
(All copyrights of any further publication of this section and its entire content posted on the portal of Novi Radio Sombor without the request and permission of any party or individual are protected and retained by all relevant legal mechanisms)
accompanied by: Srdjan Acanski, B.Sc.

Medijska pažnja i pratnja: Novi Radio Sombor

http://keepone.net/radio/k138251/novi-radio-sombor *

*Novi Radio Sombor na vodećoj platformi radio stanica svih država sveta

Tagovi: , ,

Povezani članci

TOGS: Nastup Orthodox Celts na Somborskom letu
Na otvaranju Etno kuće „Bakin spomenar“ u Bezdanu: Šira somborska regija obogaćena za novu autentičnu turističko-kulturološku atrakciju

Kategorije

Izbornik