Kultura

Kulturni centar “Laza Kostić” Sombor u Noći muzeja

 

  • Ovogodišnje svečano otvaranje manifestacije “Noć muzeja” biće upriličeno u Maloj Galeriji Kulturnog centra “Laza Kostić” Sombor izložbom “Prostranstvo plavetnila” beogradske umetnice Ane Milosavljević, u subotu 13. maja s početkom u 19 časova

Nakon svečanog otvaranja, program će biti obogaćen solo nastupom čelistkinje Ksenije Janković, s početkom u 19:30, takođe u Maloj Galeriji Kulturnog centra “Laza Kostić” Sombor. Na programu će biti dela baroka, romantizma i filmske muzike.

U sklopu Noći muzeja publika će imati priliku da vidi tekuću izložbu “Vasko Popa – Daleko u nama” u prostoru Velike galerije Kulturnog centra “Laza Kostić” Sombor. Izložba je posvećene životu i delu jednog od najistaknutijih srpskih pesnika, Vasku Popi. Autori izložbe su Bojan Kundačina i Marjan Marinković, predstavnici Biblioteke grada Beograda.

Više o izložbi:
U svom radu posvećena sam urbanim sadržajima. Novi ciklus radova inspirisan je kako urabanim sadržajima tako i morskim dnom, životom morske flore i faune, kao i lepotom kolorita morskog dna. Kombinacijom ova dva sadržaja moji radovi su često igra elemenata vezanih i za vodu i za kopno. Kako je morsko dno za čoveka još uvek misteriozno i nedokučivo, pokušavam da kroz igru kolorita i raznih likovnih elemenata dočaram moje viđenje jednog morskog pejsaža. Iako je moj prethodni ciklus bio vezan za temu grada, čak u ovom morskom pejsažu postoji veza sa urbanim, gde se pojavljuju crtice ili kvadratići, čak i tekst… koji mogu asocirati na svetlucavo jato riba ali takođe i na gradske prozore, lelujanje biljaka na vetru… Iako je tema morska, plava boja nije primarno zastupljena, već bi se moglo reći da su naglašeni topli, jarki tonovi. Kao varijacije na temu, kao umetnik pokušavam da kroz različite koloristične varijante predstavim podvodni svet, koji je inspirativan ne samo za umetnika već i za posmatrača. Na crtežima se često pojavljuju meduze ili jato riba koje su apstrahovane i gde metaforički i simbolično sugerišu na užurbani život čoveka. Format radova koji je minijatura, možda još više nego veliko platno, upućuje na lepotu jednog velikog prostranstva, prikazan u malom.

Izložba će trajati do 9. juna.

Mr Ana Milosavljević

Biografija:
Diplomirala je na Akademiji umetnosti u Novom Sadu 2004. godine, smer Grafika u klasi prof. Zvonka Tilića. Magistrirala je na Akademiji umetnosti u Novom Sadu 2008. godine, smer Grafika u klasi istog profesora. Član je ULUS-a, od 2006, a u statusu samostalnog umetnika od 2009. godine. Član je Nadzornog odbora u ULUS-u od 2019. do 2021. Imala je osamnaest samostalnih i izlagala na oko trista izložbi u zemlji i inostranstvu (Srbija, Japan, USA, Brazil, Italija, Kina, Danska, Poljska, Rumunija, Makedonija, Slovenija, Bosna i Hercegovina, Crna Gora, Meksiko, Bugarska); dobitnica više nacionalnih i internacionalnih nagrada i diploma za grafiku.

Medijska pažnja i pratnja: Novi Radio Sombor

http://keepone.net/radio/k138251/novi-radio-sombor*

*Novi Radio Sombor na vodećoj platformi radio stanica svih država sveta

Tagovi: , ,

Povezani članci

Gradski muzej Sombor u godini obeležavanja velikog jubileja
Program za „Noć muzeja 2023” – Gradski muzej Sombor

Kategorije

Izbornik