NajnovijeVišejezično

Kolonija najmlađi umitnika Bunjevačkog kola

 

  • Dičijoj  likovnoj sekciji  UG “Bunjevačkog kola“ u Somboru,  jedared godišnje, udruženje pripravi malu umitničku koloniju. Tako je i ove godine, 23. septembra, u lipom prirodnom okruženju Velikog Bačkog kanala, dvadesetak likovnjaka, polaznika sekcije starosti od 5 do 12 godina stvaralo svaja mala umitnička dila.

Okupljene male umitnike je najprije pozdravila njeva koordinatorka Marija Brdarić  upoznajući dicu sa tematikom ovogodišnje umitničke kolonije. Rič je o slamarskim znamenjima u vrime Dužijance. Pripovitku o tom kako nastaju slamarske perlice, razni ukrasi pa sve do lipe velike krune dica su s velikom radoznalošću i zapitkivanjima ispratili a po tom se po prvi put susrili sa malim platnima koja su njim,nuz ostali slikarski pribor, darivana na dan kolonije.

Zadatak nije bio lak jer je bogatsvo zlatnog slamarskog kolorita tribalo prinet na platna. Mnogi su se opridilili da na platna prinesu slamarske cvitove i ukrase koje nosi bandašica na Dan Dužijance ali je i samo kruna bila velika inspiracija i izazov najmlađim članovima kola.

-Naša dičija sekcija je tokom cile prošle škulske godine, crtežima, slikanjom i oprobavanjom u raznim tehnikama, pa čak i u vajanju, nastojala ispratit bar nikim dilom, ono što su velike aktivnosti našeg udruženja. Upravo zato je i tematika Dužijance danas ono što će dica nuz svoje likovno viđenje prinet na platna. Ovdi se upravo i rodila ideja da se tokom naredne sezone, i ova generacija naši polaznici likovne sekcije, bliže upozna sa slamarstvom tako da će u ovoj škulskoj godini, cigurno bit, među slamarskim radovima i radova koje će pripravit naša najmlađa sekcija Bunjevačkog kola, kazala je koordinatorka Marija Brdarić.

Cilodnivno druženje na tzv opštinskom bungalovu kraj varoškog kanala di su se mali umitnici slikali,  pružilo je i lipe trenutke za opušanje i uživanje u naročito prijatnom ambijentu još uvik zeleni i topli kanalski molova. Prilika je to bila za malo podsićanje na sve ono što su naučili o biljnom svitu u neposridnoj okolini svoje varoši.

Za trenutke pridaha, za male umitnike pripravljena je užna i osveženje ko prilika za dodatno okripljenje, razminu mali umitnički divana i daljni planova.

Dičiju likovnu koloniju je podržo Grad Sombor a radovi nastali na ovoj koloniji biće prikazani na jesenjoj dičijoj izložbi u galerijskom prostoru Bunjevačkog kola.

 

 

AcanskiS © 

Medijska pažnja i pratnja: Novi Radio Sombor

http://keepone.net/radio/k138251/novi-radio-sombor *

*Novi Radio Sombor na vodećoj platformi radio stanica svih država sveta

Povezani članci

Antunić Kornélia első önálló kiállítása
WWF: Take action: Plastic pollution

Kategorije

Izbornik