NajnovijeSport

Карневалска атмосфера у малом граду крај Дунава, победа хуманости  пријатељства и спорта

СЈАЈАН АТЛЕТСКИ ДОГАЂАЈ У АПАТИНУ–27. АПАТИНСКИ ДУНАВСКИ ПОЛУМАРАТОН

  • Апатин је у недељу 17. октобра 2023. године био домаћин још једног спектакуларног атлетског догађаја, међународни 27. Апатински Дунавски полумаратону окупио је 700 такмичара и такмичарки из 10 земаља који су наступили је у полумаратонској трци на 21 км и 97 метара, трци на 10 км, штафетним тркама и у трци за срећније детињство. Организациони тим који је вршио техничку припрему на челу са оснивачем манифестације Гораном Чегаром на најбољи могући начин је реализовао догађај. Манифестацију је отворио заменикпредседницe Општине АпатинРадован Ђукић.

У трци на стази од 21, 097 километаракоја поседује највећи сертификат Светске атлетике и АИМС, у мушкој конкуренцији славио јеРус Вјачеслав Соколов, који је са резултатом 1 сат 10 минута и 50 секунди, друго место заузео је Жарко Јовановић члан АК Добој Добој са резултатом 1:14:19, док је треће место освојио као  и прошле годинеМиливоје Јововић (СВАУ АкадемацБеоград) 1:16:41, у женској конкуренцији славила је Ивана Живковић (ОАКБеоград) са резултатом 1:25:22, друго место заузела је Вања Ковачевић (АК Хајдук маратон тим Кула) 1:35:06, док је треће место освојила Јаманта Шафрањ (АРК Трон) 1:35:31.

У трци на 10 километара која такође поседује сертфикат Светске атлетике у мушкој конкуренцији славио је члан АК Апатин Ђуро Борбељ (32:25), који је славио испред другопласираног Руса Александра Хуторскоја (32:53), док је треће место заузео члан АК Апатин Душан Крстић(34:58), у женској конкуренцији прво место освојила је Невена Јовановић из Београда (37:32), испред Александре Костадиновићиз АК Срем Сремска Митровица(38:11), треће место освојила је Изабела МесарошАК 25. мај Београд (38:53) која је у самом финишу претекла најбољу црногорску такмичарку Слађану Пејовић.

По први пут у Апатину је одржана и трка на 10 км нордијско ходање, у мушкој конкуренцији славио је Мирко Ердељи АРСУ Следи ме Сомбор (1:11:15) испред клупског друга Зорана Илића и Данијела Пешића из Земуна.

У конкуренцији девојака прва три места заузеле су чланице АРСУ Следи ме, прво место Светлана Главашевић, друга је Милица Лугомерски и треће место освојила је Ангелина Затезало.

Укупан број учесника на 26. Апатинском Дунавском полумаратону у главним тркама који су прошли кроз циљ, полумаратонске тркуна 21 м и 097 метара истрчало је 277 тркача, у трци здравља на 10 километара у циљ је утрчало 251 такмичара и такмичарки, док су у циљ штафетне трке (2 члана – 5,3 км +4,7 км) утрчале 50 штафете са 100 чланова (мушке штафете, женске, микс), у трци нордијаца 10 такмичара и такмичарки је завршила своје трке.У оквиру манифестације која је имала спортско-рекреативни и хуманитани карактер у сарадњи са Црвеним крстом Апатина и Сомбора организована јеи хуманитарна трка за срећније детињствона 400 метара коју је истрчало 120 деце из Апатина и других градова. Волонтери Црвеног крста Апатин и Сомбор учесницима догађаја у оквиру обележавања светског дана оживљавања демонстрирати су мере прве помоћи у склопу оживљавања, са циљем подизања свести грађана и са поруком да оживљавање треба да буде доступно свима.

Прегршт забавних садржаја учинио је да догађај протекне у карневалској атмосфери које није пореметило ни лоше време и киша.У зони старта и циља такмичаре су забављали тамбурашки орекстар Дунавски бисери и рок група Прљави Ромео који су атмосферу дизали до крајњих граница, такмичаре су пред старт својим наступом забављале Апатинске мажореткиње које су у шпалиру испратиле и дочекале такмичаре и такмичарке, за атмосферу, дуж тркачке стазе било постављено 9 музичких пунктова са ди џејевима (на окретишту пред Пригревицу, кружни ток код Специјалне болнице „Јунаковић“ где је тркачима дао додатну енергију ди џеј Милош Јевремовић из Чачка (Кућна музика), Рибњак „Поповић“, на семафора код Милојка, испред АРТ кафеа у центру града код фонтане,испред Марине и на окретишту код Плаве руже где је сјајан посао одрадио ди џеј Александар Мирић, и ове године су на трци били и полазници беплатне школе рока КЦ „Пик“ Апатин који су испред „Пик“ одрадили сјајну свирку.У оквиру одржавања манифестације у суботу 14.10.2023. године у ресторану на Марини у Апатину, одржана је паста парти за великим бројем учесника.

Подршку организацији 27. Апатинског Дунавског полумаратона пружили су:Покрајински секретаријат за спорт и омладину Војводине, Српски атлетски Савез, Општина Апатин, Туристичка организација Апатина, Спортски савез Апатина, Венера бајк Суботица, Универекспорт, Инфо тим Гармин Београд,, WM Equity partnersБеоград, компанија Колачић среће из Београда, компанија Арду спорт из Ужица, Уна д.о.о. Апатин, ЈП „Дунавска обала“ Апатин, АРК Сомаратон, Дом здравља Апатин, ЈКП Наш дом Апатин, Црвени крст Апатин и Сомбор, Агенција Анаконда, Апатинска пивара, Полицијска станица Апатин.

Изјава Горан Чегар утемељивач Апатинског Дунавског полумаратона:

Препоносан  сам на атмосферу која је била током нашег догађаја по којем смо препознати у ширем регионуоволико позитивне енергије на једном месту одавно нисам доживео, драго ми је да је све протекло у најбољем реду, да су сви тркачи завршили своје трке и да није било ванредних ситуација. Карневалска атмосфера, окрепне станице које смо имали 11 у полумаратонској трци, ручак за све учеснике који је био изuетно богат који су са својим тимом уприличили Драгана и Саша Човић из Човић кетеринга одушевио је све присутне на трци. Велика подршка је пружена од стране припадника МУП који су учинили све напоре да све протекне безбедно. Музичке станице којих је ове године било 10 допринели су да тркачи на скоро сваком кораку имају забаву. Апатинске мажореткиње, Дунавски бисери и Прљави Ромео подизали су атмосферу у старту и циљу. Захвалио би се великом броју волонтера Црвени крст Апатин и Сомбор, из пријатељског клуба АРК Сомаратон Сомбор, члановима АК Апатин и многобројним организаторима трка који су дошли у Апатин да помогну организацију. Захвалио би се и свим партнерима који су пружили подршку организацији. Честитке победницима и свима који су били са нама у Апатину. Најважније је да је циљ који је постављен пред трку испуњен, а то је победе хуманост, другарство и спорт. Радује повећање броја штафета који су узели учешће и велики број деце који су учествовали у манифестацији. Хвала Спортском журналу.

 

Видимо се следеће године на 28. Апатинском Дунаском полумаратону који ће бити одржан у недељу 13. октобра 2024. године.

 

AcanskiS © 

Medijska pažnja i pratnja: Novi Radio Sombor

http://keepone.net/radio/k138251/novi-radio-sombor *

*Novi Radio Sombor na vodećoj platformi radio stanica svih država sveta18

Povezani članci

Fondacija Ana i Vlade Divac: Tri miliona dinara za poljoprivrednike u Velikoj Plani
Одржана 26. седница Скупштине града Сомбора

Kategorije

Izbornik