Najnovije

Karavan „Digitalna ekspedicija” posetio Sombor

Tokom posete u Gradskom udruženju penzionera Sombor

  • Sombor, 10. jun 2023. – Karavan „Digitalna ekspedicija”, pokrenut 2021. godine na inicijativu predsednice Vlade Srbije Ane Brnabić, tokom petka i subote zaustavio se u Somboru. Ova mobilna manifestacija okupila je sve generacije, uključujući generaciju Z, njihove roditelje, nastavnike i najstarije sugrađane, a svi oni su imali priliku da se upoznaju sa ključnim digitalnim veštinama 21. veka, elektronskim uslugama, osnovama digitalne bezbednosti i pismenosti, kao i mnogim drugim pogodnostima koje pruža digitalni svet i omogućavaju nove tehnologije 

Vlada Republike Srbije prepoznala je značaj digitalizacije za razvoj zemlje, privrede i društva i izdvaja značajna sredstva u izgradnju digitalne infrastrukture i digitalne pismenosti. Paralelno sa ovim procesom, neophodno je da građani i građanke steknu osnovne digitalne veštine koje su neophodne za poslove budućnosti i život u svetu koji se ubrzano menja zahvaljujući digitalizaciji. Zbog toga je važno da svi imaju jednak pristup digitalnim uslugama i znanje kako da ih koriste.

  • Cilj ovogodišnje Digitalne ekspedicije je da pružimo priliku svima da steknu i unaprede veštine koje su klјučne u 21. veku – digitalne veštine. U okviru karavana posvećeni smo i najstarijim sugrađanima koje, u okviru digitalnog kutka koji doniramo, a uz pomoć predstavnika lokalne kancelarije za mlade učimo kako da koriste internet, mobilne uređaje, društvene mreže i elektronske usluge. Takođe, važno je naučiti decu kako da prepoznaju nebezbednu situaciju, prevashodno na internetu, te posebnu pažnju posvećujemo našim najmlađim sugrađanima, koje edukatori Nacionalnog kontakt centra za bezbednost dece na internetu uče o sigurnom korišćenju interneta i zaštiti privatnosti. Pozivamo sve roditelje, obrazovne institucije i celokupnu zajednicu da budu deo Digitalne ekspedicije i da se pridruže našoj misiji i prisustvuju edukacijama, kako bismo stvorili što bezbednije digitalno okruženje za svu našu decu“, rekao je ministar informisanja i telekomunikacija Mihailo Jovanović.

Jovanović je dodao da edukatori Nacionalnog kontakt centra za bezbednost dece na internetu neprekidno održavaju prezentacije o bezbednosti dece na internetu za učenike, roditelje i nastavnike širom Srbije, a posebno nakon tragičnih dešavanja koja su zadesila Srbiju 3. i 4. maja ove godine. Svim građanima je omogućeno da se besplatno obrate na telefon 19833 ili putem onlajn platforme „Pametno i bezbedno“ na adresi www.pametnoibezbedno.gov.rs.

Gradonačelnik Sombora Antonio Ratković izrazio je zahvalnost što je karavan okupio sve generacije dolaskom u Sombor. Mladi i stariji su imali priliku da se upoznaju sa ključnim digitalnim veštinama, elektronskim uslugama, osnovama digitalne bezbednosti i pismenosti, kao i ostalim pogodnostima koje nudi digitalni prostor i omogućavaju nove tehnologije.

Posebna pažnja tokom „Digitalne Ekspedicije 2023” usmerena je na najstarije sugrađane, za koje je Program Ujedinjenih nacija za razvoj (UNDP) razvio posebne obuke za sticanje digitalnih veština. U cilju olakšavanja i obogaćivanja njihovog svakodnevnog života kroz kontinuirano učenje i upotrebu digitalnih alata, u Gradskom udruženju penzionera Sombor osnovan je Digitalni kutak za penzionere, koje je UNDP donirao dva računara, uređaj za štampanje i skeniranje. Nakon završetka digitalnog karavana, obuke za starije sugrađane će biti nastavljen u ovom digitalnom kutku.

Nacionalni kontakt centar za bezbednost dece na internetu, evropska organizacija Propulsion i Poverenik za informacije od javnog značaja i zaštitu podataka o ličnosti svoju ekspertizu tokom karavana dele sa učenicima osnovnih škola, koji su danas izloženi najvećem riziku u digitalnom svetu. Ove organizacije održavaju niz radionica koje se bave pitanjima sigurne upotrebe interneta, kritičkog razmišljanja, kao i medijske i digitalne pismenosti. Kancelarija Poverenika takođe predstavlja brošuru namenjenu deci, pod nazivom „Podaci o ličnosti su naše blago, kako ih možemo zaštiti?”, koja je deo programa Nova pismenost.

Otvaranju karavana u Somboru prisustvovali su i državni sekterar Ministarstva za rad, zapošljavanje, boračka i socijalna pitanja Lav Pajkić, državni sekretar u MInistastvu za informisanje i telekomunikacije Dejan Pačetić, zamenik direktora Kancelarije za IT i elektronsku upravu, Zoran Mišić i član Odbora za evropske integracije Narodne skupštine i narodni poslanik Goran Milić.

Karavan „Digitalna ekspedicija” se sprovodi uz podršku Ministarstva informisanja i telekomunikacija, Ministarstva za rad, zapošljavanje, boračka i socijalna pitanja, Kancelarije za IT i eUpravu i Poverenika za informacije od javnog značaja i zaštitu podataka o ličnosti, u partnerstvu sa Programom Ujedinjenih nacija za razvoj (UNDP), Američkom agencijom za međunarodni razvoj (USAID) i evropskom organizacijom Propulsion.


Medijska pažnja i pratnja: Novi Radio Sombor

http://keepone.net/radio/k138251/novi-radio-sombor*

*Novi Radio Sombor na vodećoj platformi radio stanica svih država sveta

Tagovi: , , , , , , , ,

Povezani članci

Karavan “Digitalna ekspedicija” stiže u Sombor
Beležimo 10. jun Svetski dan secesije ili ti art nuvoa (Art noveau)

Kategorije

Izbornik