Višejezično

Kalendar hrvatskih institucija za 2022. s porukom za predstojeći popis stanovništva

 

Vijesti dana – Novosti dana

  • Kalendar hrvatskih institucija za 2022. s porukom za predstojeći popis stanovništva Pod naslovom »2022. godina je popisa!« hrvatske institucije i organizacije: Zavod za kulturu vojvođanskih Hrvata, NIU »Hrvatska riječ« i Hrvatsko nacionalno vijeće u Republici Srbiji tiskale su kalendar u kojem šalju poruku: Znam tko sam: HRVAT(ICA) / HRVATSKI JEZIK / RIMOKATOLIK

Kalendar izlazi na 12 listova na kojima se nalaze identitetske poruke hrvatskih velikana u Srbiji, kao i povijesne teme. Tako se na listovima nalazi glagoljički potpis Grgura Horvatovića, vlasnika posjeda blizu današnjeg Santova iz 1517. i toponim Hrvatsko selo na Dunavu kraj Novog Sada s početka 18. stoljeća, glasilo srijemskih Hrvata Hrvatski branik, te poruke Grgura Peštalića, bana Josipa Jelačića, Ivana Antunovića, Ante Evetovića Miroljuba, Antuna Gustava Matoša, Blaška Rajića, Miše Brajca i Balinta Vujkova, svjedočeći svoje hrvatsko nacionalno opredjeljenje.

Teme prate prigodne ilustracije. Kalendar su izradili povjesničar Vladimir Nimčević i ravnatelj ZKVH-a Tomislav Žigmanov te dizajner Darko Vuković, a tiskan je u Štampariji »Zack« u Petrovaradinu. Listovi sadrže katolički kalendar te kalendar s označenim blagdanima i praznicima koji se slave i obilježavaju u Srbiji i Hrvatskoj, kao i praznike hrvatske zajednice u Srbiji.

Kalendar će biti podijeljen svim hrvatskim udrugama kulture, a pojedinci ga mogu dobiti u Zavodu za kulturu vojvođanskih Hrvata, NIU »Hrvatska riječ« i HNV-u.

Medijska pažnja i pratnja: Novi Radio Sombor

http://keepone.net/radio/k138251/novi-radio-sombor*

*Novi Radio Sombor na vodećoj platformi radio stanica svih država sveta

Tagovi: , , ,

Povezani članci

Obilježen praznik hrvatske manjinske zajednice
DSHV: Prije 20 godina Hrvati formalno-pravno priznati u Republici Srbiji nacionalnom manjinom

Kategorije

Izbornik