Najnovije

In memoriam – više od sećanja: Tamara Bakić (1934 – 2021) +

 

  • Draga, poštovana, svetski cenjena i naša somborska ambasadorko, gospođo i damo, sportistkinjo visokog ranga, Vilo svih naših lepota zahvaljujući Vama Tamara, hvala Vam za sve jer Vaše ime koje ostaje planetarno upisano zvezdanim slovima

Kad bih je god sreo na ulicama našeg rodnog Sombora, uz moj naklon i uz samo njoj svojstven osmeh, šarm i harizmu otpozdrav, nisam mogao niti jednom, a da se bar to, još – jednom, ne okrenem za njom. Kao uostalom i ini, što žensko što muško, što mlado što nešto manje mlado, poput magnetizma privlačila je utisak. Taj utisak nenametljivosti nema recept. On jednostavno, biva. Rađa se i, ostaje.

U sjaju primeraTamare Bakić to je ono što ne može da se nauči, već da se uči. A kolikima je pomogla, samo dragi Bog zna. Njene piste života ostaju na naš ponos, nas Somboraca, građana ovog po, ma mnogo čemu čudesnog grada kojeg Ona toliko voli i u koji se uvek vraća. Iz bilo kojeg kraja sveta i metropole mode, sporta, poslova najviše klase, tog velikog belog sveta što ga je godinama osvajala.

Majka mi je često pričala o njenim najpre sportskim vrhovima. Zbog Nje se išlo na somborski Štrand, tiskao se svet da gleda njene treninge, ne samo takmičenja na kojima je pobeđivala u više plivačkih stilova šampionka Jugoslavije, Mediterana, reprezentativka, pa nas je najpre kroz taj atraktivni bazični sport reprezentovala. Kakva je i sama – u zaveslajima atraktivnost potom prenosila na najsjajnije piste svih ukrasa, svih moda, svih dohvataja one veličanstvene sile osvajanja. Od čarobnosti uzvišenog, nadasve.

Posle šampionskih kruna u plivanju, došle su krune kraljice modnih pista. Jednostavno, tako je moralo biti. Prva, u svemu. To Njeno držanje jeste uvelike počivalo iz redovnih i napornih treninga svakako, ali kad je nekome Bog darivao sve onda je to sasvim normalno i u Tamarinom primeru – nije štedeo.

Jesmo tužni. I ponosni što smo savremenici jedne dive, po kojoj je i Sombor postao glasovit u čitavom svetu.

…..

(U svet mode upustila se (Nena Blagojev, prim.aut) devedesetih godina sasvim slučajno. U frizerskom salonu u Somboru ju je zapazila ikona u ovom poslu, takođe rođena Somborka, manekenka (ranije istaknuta sportistkinja – plivačica) Tamara Bakić. Nena je ubrzo potom nosila modele najpoznatijih svetskih kreatora i bila na naslovnim stranama mnogih časopisa. Sve to zamenila kako kaže, najlepšim na svetu zadatkom, majčinstvom. (objavljeno na našem portalu u priči o naslednci Tamare Bakić, Neni Blagojev, 15. novembra 2019)

…..

Hvala Vam još jednom i zasvagda, draga Tamara. Hvala Vam što nastavljate život posle života jer tako retki, kvalitetni kao Vi, jednom se rađaju i nikad ne odlaze.

Siniša Stričević, gl.odg. urednik Novog Radio Sombora, sa koleginicama i kolegama izražavajući najdublje saučešće bratu naše Tamare gospodinu Borisu Bakiću, takođe jednom od prvaka ovoga grada, porodici slavne Somborke i građanke sveta, Tamare Bakić

/Naslovna fotografija: Tamara Bakić, 1969. godina, snimio glasoviti fotograf Tomislav Peternek/

Tagovi: , , , , , ,

Povezani članci

In memoriam: Borislav Staničkov (1955 – 2021) +
Tradicionalni novogodišnji prijem za urednike i novinare vojvođanskih medija u Pokrajinskoj vladi

Kategorije

Izbornik