Najnovije

*Jeste li znali* – 1. nastavak / Dejana Bačko svetska prvakinja u paratekvondu: ‘Nije hendikepiran onaj koji nema ruke ili noge, nego osoba koja ne želi da upotrebljava mozak’

 

  • Dejana Bačko, studentkinja Akademije umetnosti u Novom Sadu, je svetska prvakinja u paratekvondu u kategoriji K41 – 49 kilograma. Na Svetskom paratekvondo prvenstvu, održanom u turskom gradu Antaliji, Bačko je u finalu savladala Ruskinju Sakinat Magomedovu* napomena 1, vidite dole/

Na takmičenju je učestvovalo 400 takmičara iz 69 zemalja sveta, što je još jedan dokaz veličine uspeha koji je srpska reprezentativka postigla uz pomoć svog trenera Aleksandra Andreevskog.** napomena 2/

Tekvondom je počela da se bavi 2016. godine i članica je novosadskog Tekvondo kluba „Gitros“. Nakon tri meseca treniranja dostigla je veliki uspeh i u avgustu 2016. godine je postala državna prvakinja u paratekvondu, a mesec dana kasnije zauzela je drugo mesto na Evropskom paretekvondo prvenstvu u Varšavi. Nakon tih uspeha, takmičarka iz Srbije je dospela na svetsku rang-listu. Novostečenim uspehom Bačko je osvojila nove bodove za plasman na paraolimpijadu, ali s obzirom da tekvondo nije paraolimpijski sport, “grabi“ dalje sa streličarstvom kojim se takođe uspešno bavi, pa joj je cilj odlazak na Paraolimpijske igre u Pariz, 2024. gde je streličarstvo uvršteno u takmičarski program.

Dejana je rođena bez gornjih ekstremiteta, ali to je nije sprečilo da konstantno napreduje. Osim toga sto je ostvarila sportski uspeh, studentkinja je Akademije umetnosti u Novom Sadu i najmlađi član Udruženja umetnika koji slikaju ustima i nogama, čiji je deo od svoje devete godine. Prvu izložbu održala je sa samo osam godina, a do sada je naslikala više od 500 umetničkih dela.

Sportski uzor joj je Novak Đoković koga, kako kaže, ne ceni samo zbog sportskih dostignuća, već zato što ima veliko srce i pomaže drugima.

Dejana Bačko je dokaz da smo mi sami sebi jedina granica, a kako je i sama jednom prilikom izjavila „Nije hendikepiran onaj koji nema ruke ili noge, nego osoba koja ne želi da upotrebljava mozak“.

* Napomena 1/: Modifikovan članak je objavljen na društvenim mrežama u februaru 2019. godine nakon što je Dejana i ostvarila ovaj vanserijski sportski rezultat i poslužio nam je, kada je fejsbuk ovih dana ponovo izbacio ovu lepu vest koju smo uzeli kao primer, jer:

Ovom rubrikom o Dejani, započinjemo novi serijal na našim stranicama, portalu Novog Radio Somboru, o ljudima, ličnostima, pobednicima, šampionima života i oblasti kojima su posvećeni a u kojima su ostvarili vrhunske rezultate snagom svoje volje, želje i upornosti. Možda do sada nedovoljno afirmisani, nastojaćemo da na ovim člancima objedinimo poruku: Ništa nije nemoguće – svi možemo da postanemo prvaci. Sve pod zajedničkim nadnaslovom: *Jeste li znali*. Prijatno vam čitanje.

** Napomena 2/: O novim životnim, sportskim i umetničkim dometima Dejane Bačko, pisaćemo dalje na našim stranicama.

Medijska pažnja i pratnja: Novi Radio Sombor

http://keepone.net/radio/k138251/novi-radio-sombor *

*Novi Radio Sombor na vodećoj platformi radio stanica svih država sveta

Tagovi: , ,

Povezani članci

U Apatinu održan tradicionalno uspešan susret kolekcionara
Udruženje građana Bunjevačko kolo Sombor koncertom na poklon

Kategorije

Izbornik