Najnovije

Jedanaesti Međunarodni plesni festival u Somboru Orijentalija 2023.

 

  • Jedanaesto izdanje Međunarodnog plesnog festivala u Somboru Orijentalija 2023. održano je prve oktobarske nedelje u velikoj sali Kulturnog centra Laza Kostić Sombor. Ovaj festival već više od jedne decenije organizuje udruženje građana ARTiFAKT i plesna grupa Inanna plesne škole Jump dance iz Sombora.

Orijentalija okuplja veliki broj plesača svih plesnih disciplina iz celog regiona. Publika je ove godine bila u mogućnosti da na istoj sceni gleda moderni ples, street dance, MTV dance, show dance, high heels dance, folklorne plesove, klasični indijski ples, klasični i moderni orijentalni ples, bollywood, latino ples i sve to u dva potpuno različita plesna koncerta.

Originalna koreografska predstava pod nazivom Piča o Inanni izvedena je na gala koncertu orijentalnog plesa a izvele su je prolaznice plesne škole Jump dance i plesne grupe Inanna: Kristina Lončarević, Ivona Šefer, Ena Jožef, Laura Jožef. Isplesana je priča o Inaninom silasku u podzemni svet, priča o  ljubavi, životu, smrti ali i transformaciji koja je jedina stalna. Pored toga, folklorno veče i veče plesnih fuzija Somborcima su pružile mogućnost da gledaju najegzotičnije plesove današnjice ali i da upoznaju drevni indijski ples, folklor arapskih zemalja  i novije plesne forme kao high heels dance, akrobatski ples, latino pank, trajbsl samba, street shaabi i mnoge druge. Na festivalu je učešće uzelo više od stotinu plesača, uzrasta od 5 do 35 godina, čime je jedan od ciljeva samog projekta Orijentalija ispunjen u potpunosti.

Organizacioni tim Orijentalije i direktorka festivala Brankica Ćurč smatraju ovo izdanje festivala jednim od uspešnijih, a publici je, još jednom pružena mogućnost da sagleda svaki od izvedenih plesova kao vid umetnosti što svakako jeste jer je svaki od njih na ovom festivalu upravo tako i predstavljen.

 

*Projekat Orijentalija 2023. podržan je od strane Grada Sombora u okviru konkursa za podršku projektima za mlade za 2023. godinu.

 

 

AcanskiS © 

Medijska pažnja i pratnja: Novi Radio Sombor

http://keepone.net/radio/k138251/novi-radio-sombor *

*Novi Radio Sombor na vodećoj platformi radio stanica svih država sveta

Povezani članci

Savet za bezbednost saobraćaja grada Sombora uručiо poklone svim vrtićima na teritoriji grada
Konferencija za štampu selektora Dragana Stojkovića i kapitena Dušana Tadića pred veoma važan meč sa Mađarskom u grupi G

Kategorije

Izbornik