Kultura

Izložba u somborskoj Biblioteci: Bolnica Stobart

 

Povodom Međunarodnog dana volontera u ponedelјak, 5. decembra u 14 časova, na Dečjem odelјenju Gradske biblioteke „Karlo Bijelicki“ biće otvorena izložba Narodne biblioteke „Vuk Karadžić“ iz Kragujevca Bolnica Stobart, autorke Tatjane Janković.

Krajem 1915. godine u Kragujevac je stigla humanitarno-medicinska ekspedicija koju je predvodila Mejbel Sinkler Stobart. Organizovana grupa od 45 članova, medicinskog osoblјa i volontera, uputila se u Srbiju kao Treća jedinica Srpskog potpornog fonda. Putovanje članica misije Stobart od Londona do Kragujevca trajalo je skoro mesec dana. Kroz bolnicu Stobart, prema rečima njenog rukovodioca, za šest meseci rada prošlo je oko 20.000 pacijenata.

O radu bolnice Stobart najobimnije svedočanstvo ostavila je sama Mejbel Stobart. U knjizi, objavlјenoj već 1916. godine pod nazivom „Plameni mač u Srbiji i drugde“. Pišući ovu knjigu, želela je da Britancima pruži što tačniji uvid u ratne prilike u Srbiji i da podstakne na dalјu pomoć srpskom narodu. U Londonu su tokom 1915. i 1916. godine objavlјene još tri knjige članica misije Stobart. Ova svedočanstva se na srpskom jeziku po prvi put pojavlјuju upravo u okviru knjige „Bolnica Stobart“, a njihovi odabrani segmenti čine tekstualni deo ove izložbe.

Izložbu će otvoriti Tatjana Janković, autorka i Mirko Demić, dirketor Narodne biblioteke Vuk Karadžić iz Kragujevca.

Beleži: Inja Firanj

Medijska pažnja i pratnja: Novi Radio Sombor

Tagovi: , , , , , , ,

Povezani članci

Čedomir Janičić: NESTAPTICA
Provedite Noć knjige u pravom ambijentu somborske Biblioteke

Kategorije

Izbornik