Najnovije

Izložba Pokušaji emancipacije: osamdesete, Radics Zoltan-Dragan Rakić-Dragan Pantić u Gradskom Muzeju Sombor

Radics Zoltan, Čedomir Janičić i David Firanj – AcanskiS ©

  • Spektakularnim performansom na platou ispred Gradskog Muzeja Sombor otvorena je Izložba Pokušaji emancipacije: osamdesete, Radics Zoltan-Dragan Rakić-Dragan Pantić, koja pokazuje rad i odnos prema stvamosti ova tri umetnika tokom 80-tih godina u Somboru s posebnim naglaskom na njihovu zajedničku umetničku Akciju 1984. Performans su izveli Čedomir Janičić i David Firanj

U pitanju je pokušaj dela tada mlade generacije da kroz primere novije umetničke prakse izbore status nezavisnih i kreativnih ličnosti, da se emancipuju u uslovima društvenih i kultumih stereotipa i konformizma, atmosfere podjednako podsticajne i ograničene, tipične za poslednju deceniju pred raspad SFRJ.

Sva trojica umetnika su i te kako bili deo zvanične institucionalne kultume ponude i to na vrlo visokom nivou. Nas ovde ne zanima njihova afirmacija u okviru postojećeg aparatusa već upravo obmuto, iskakanje iz njega i snažno osećanje nedostatnosti institucionalnog, a zatim društvenog pa i povesnog okvira za kreativnu akciju.

Izložba uključuje slike, crteže, biografski, filmski i foto materijal.

Za realizaciju izložbe ustupljena su dela i dokumentacija iz privatnog vlasništva.

Povećana birokratizacija i autocenzura ustanova pozne SFRJ tokom 80-tih, praćena programom ekonomske stabilizacije, nestašicama, restrikcijama, inflacijom, nezaposlenošću, političkim, socijalnim i nacionalnim konfliktima, raspadom homogenizujućih snaga unutar države, posebno jednopartijskog načina odlučivanja, osećajem blizine katastrofe kao zaključka Hladnog rata i drugim, brojnim uznemirujućim sadržajima stvarnosti, dovela je do potrebe za alternativama. Realnost je bila isuviše tmurna i statična, valjalo je smisliti nešto drugo, novo i bolje.

Nova praksa je proisticala iz neposrednog druženja, unutargeneracijskog kontakta, potrebom izmene svakodnevnog ponašanja u uvek nešto novo, originalno i neočekivano bez posebnog ugledanja na neke srodne pojave u drugim sredinama i bez ponavljanja uzora iz klasične ili modeme tradicije, što je naročito zanimljivo jer u ovim akcijama uglavnom izostaju citati, njihova dekonstrukcija i manje-više cinična namerno naopaka naravoučenija tipična za osamdesete.

Publikacija: Pokušaji emancipacije: osamdesete, Radics Zoltan-Dragan Rakić-Dragan Pantić – AcanskiS ©

Dok su se primeri nove umetničke prakse u zemlji od kraja 60-tih naovamo projavljivali kroz teorijske doprinose kako umetnika tako i kritičara, somborski altemativni vox je izostao našavši se u (ne)prilikama naknadne pameti, izjava (ne)pouzdanih svedoka, pobrkanih sećanja i drugih postfestum konfabulacija. Ekskluzivni, elitistički, polutajni naboj akcija ipak nije osujetio težnje aktera da privuku na sebe pažnju, ne bilo kakvu, već usmerenu i pripremljenu ako ništa drugo da ih ne pobrka s nečim ili nekim drugim što s njima nema nikakve veze.

Umetnici su obaveštavali svoje istomišljenike, ali i drugu javnost, lecima, pozivnicama, plakatima iz „kućne radinosti“ najšeće parodirajući službeno-kvazipolicijski ton raznih institucionalnih saopšlenja. Odlučili smo da sistematizujemo i opišemo rečima ono do čega smo došli u strahu da će i to uskoro biti nemoguće. Želeli smo da izbegnemo naknadnu mitologizaciju i aktera i samih događaja. U svetlu ’činjenica, izoštrenih i jasnih, ma koliko retkih i sporadičnih, dobijena slika pruža vidik od kog zastaje dah, dok bi ga magle i deformacije sećanja samo sakrile i, baš zato, umanjile njegov značaj.

Ovaj projekat preduzimamo da bismo uvrstili opisane pojave u zvanične protokole javnih memorija, da bismo sam pojam (pod)sećanja proširili na ličnosti i događaje koji nisu za sobom ostavili mnogo materijalnih svedočanstava.

Time, nadamo se, utičemo na samu suštinu javne memorije, ali i pogled na postojanje ustanova zaduženih za pohranjivanje svedočanstvenih dokaza o prošlosti(ma).

*Crno-Beli svet – AcanskiS ©

Posebna pažnja posvećena je „Akciji“ koja umnogome sažima većinu, ako ne i sve aspiracije ove priče…..

„Akcija“, ispred somborskog Narodnog pozorista, septembar 1984.

Akteri: APTI – Zoltan Radić, Dragan Rakić i Dragan Pantić.

„Akcija“ nije bio ni prvi ni poslednji njihov zajednički nastup. Ipak, po svemu bio je poseban. Nije ni čudo da mu se posvetila pažnja u kasnijim biografskim osvrtima direktnih aktera. Sudeći po fotografijama sa lica mesta, bio je veoma dobro posećen.

Odlomci koje su preuzeti iz knjige stavljeni su da vam probude interesovanje i zagolicaju znatiželju, dok za više informacija predlažemo da nabavite publikaciju Pokušaji emancipacije: osamdesete, Radics Zoltan-Dragan Rakić-Dragan Pantić  u izdanju Gradskog Muzeja Sombor.

tekst: Čedomir Janičić

foto: AcanskiS ©

Medijska pažnja i pratnja: Novi Radio Sombor

http://keepone.net/radio/k138251/novi-radio-sombor*

*Novi Radio Sombor na vodećoj platformi radio stanica svih država sveta

Tagovi: , , , , ,

Povezani članci

In memoriam: Maestro! Slava mu!
Ekskluzivno: Onlajn izložba Udruženja filatelista “Apatin” u zvaničnom kalendaru Svetske filatelističke organizacije

Kategorije

Izbornik