Kultura

Izložba „Milan Tepavac: Antirituali, Počeci multimedijalne umetnosti u Somboru”

Milan Tepavac portret, autor fotografije Eve Morcrete

——————————-

  • Otvaranje izložbe: četvrtak, 6. jun u 18 časova

Gradski muzej Sombor

Trajanje: 6. jun – 31. jul 2024.

Autor izložbe: Čedomir Janičić, muzejski savetnik istoričar umetnosti Gradskog muzeja Sombor

——————————————–

Izložba Milan Tepavac: Antirituali, Počeci multimedijalne umetnosti u Somboru  predstavlja umetnički rad Milana Tepavca Tarina, multumedijalnog umetnika rođenog 1957. godine u Somboru. U naslovu izložbe koristimo naziv njegovog video rada: antirituali. Na izložbi su prikazani Tepavčevi radovi od 1980-tih do onih nastalih posle 2000-te. Tu su: slike, crteži, predmeti-objekati, umetničke intervencije (izvedene za ovu izložbu u skladu s temom i prostorom galerije za povremena izlaganja Gradskog muzeja Sombor), video radovi, te dokumentacija na info tablama (fotografije, plakati, napisi i dr).

Gradski Muzej Sombor se s posebnim interesovanjem osvrće na somborsku epizodu Tepavčevog rada i na period odamdesetih, kada je u Galeriji „Likovna jesen”, 1984. godine, uz svoju samostalnu izložbu izveo performans. Tim povodom otkupljen je jedan njegov rad koji se danas nalazi u fondu „Likovna jesen” našeg muzeja.

Poslednjih godina muzej se bavio manje istraženim ličnostima i pojavama koje su uticale na umetnički život u gradu, posebno na tada (ali i danas) nedovoljno prepoznat njihov značaj. Posle izložbi o Draganu Rakiću (2016. i 2018), Branislavu Brankovu (2018), Zoltanu Radiću, Draganu Rakiću i Draganu Pantiću (2023), na redu je osvrt na multimedijalnu umetnost i pojam sveukupne umetnosti (gesamtkunstwerk) u delu Milana Tepavca Tarina.

Milan Tepavac Tarin rođen je u Somboru 1957.

  1. Diplomirao na Fakultetu primenjenih umetnosti i dizajna u Beogradu.
  2. Pohađao XXIII Letnji Univerzitet u Marli l Rua (Marly-le-Roi) Pariz kod prof. Žan Bertrana Sira (Jean Bertrand Sire), kao stipendista francuske vlade.
  3. Specijalizovao slikarstvo i grafiku na Fakultetu lepih umetnosti (Academia de Bellas Artes) u Madridu, kao stipendinsta španske vlade.
  4. Magistrirao na novim interdisciplinarnim magistarskim studijama Univerziteta umetnosti u Beogradu, na katedri za višemedijsku umetnost u klasi prof. dr Vladana Radovanovića i prof. Čedomira Vasića.

Od početka svoga rada pored slikarstva izražava se u više različitih medija i umetničkih disciplina. Samostalno je izlagao u Beogradu, Novom Sadu, Zagrebu, Somboru, Parizu,

Londonu, Splitu, Kopenhagenu, kao i na mnogobrojnim grupnim izložbama u zemlji i inostranstvu. Autor je knjige „Ruke na zemlji” izdavač Publikum  2008,  kao i dve pozorišne predstave „Doručak na travi”, SKC Beograd,1983. i „Čekajući vizu”, Dom Omladine Beograd/Beč, 2009. Autor je više video radova, performansa, plakata, scenografija i umetničkih radionica. Njegovi crteži i slike snimljeni su za  film „Tri palme za dve bitange i ribicu”, uradio je ilustracije za „Književne novine” i „Književnu reč”. Član je ULUS-a od 1985.

Dela mu se nalaze u značajnim muzejskim i privatnim kolekcijama: Muzej grada Beograda,  Kolekcija Wiener Stadtische,  Fond za mlade talente „Moša Pijade”, Cite Internationale des Arts, Pariz, Kolekcija Galerije „Haos”, Beograd, Umetnička kolekcija Work in progress-Šumatovačka, Beograd, Gradski muzej Sombor (zbirka „Likovna jesen”), Kolekcija Kirjazovsky, Pariz, Kolekcija Benetton, Kolekcija Medils…

2005. uradio je po pozivu seriju digitalnih grafika za kompaniju Ernst & Yang u Beogradu.

Osnivač je umetničke grupe „Šuma”.

Od 2006. do 2019. radi i stvara na relaciji Beograd – Pariz.

Bavi se pedagoškim radom od 2011.


 

Medijska pažnja i pratnja: Novi Radio Sombor

Tagovi: , , ,

Povezani članci

18. turneja filmskog festivala Slobodna zona u Somboru
Energetski tokovi umetnika i akademika Todora M. Stevanovića

Kategorije

Izbornik