Najnovije

Inicijativa predsednice opštine Apatin Dubravke Korać za zabranu privrednog ribolova na Dunavu kod Apatina

 

  • Predsednica opštine Apatin Dubravka Korać uputila je još jedan apel ka JP „Vojvodinašume“ sa ciljem da se zabrani privrdni ribolov na Dunavu kod Apatina. Dopis možete pročitati u nastavku objave ili ga preuzeti ovde.

Poštovani,

Obraćam  Vam  se  povodom naših  razgovora u prethodnom periodu, iniciranih pre svega od  strane  više  hiljada  sportskih  ribolovaca  koji  gravitiraju  ka   području   Gornjeg Podunavlja. Naime,  njihova  inicijativa  o  zabrani privrednog  ribolova  datira  iz 2021.godine, a podržana je u potpunosti od strane lokalne samouprave opštine Apatin.

Tokom prethodne godine u Apatinu je održano Svetsko prvenstvo u sportskom ribolovu za žene, a tom prilikom uređena su bezmalo 2 kilometra obale na Dunavcu, ugrađen je mobilijar, uređen put, kao i parking prostor. Samo zahvaljujući toj investiciji, više stotina ribolovaca iz različitih krajeva naše zemlje bilo je dnevno prisutno na pomenutom delu obale. Takođe, odžrano je nekoliko takmičenja nacionalnog nivoa, nekoliko kupova, kao i pomenuto Svetsko prvenstvo koje je u naš grad privuklo veliki broj sportskih ribolovaca, kako učesnika tako i takmičara. Njihovi utisci su izuzetno pozitivni, tako da očekujemo da budu gosti našeg grada i u narednom periodu.

Ispred opštine Apatin, ponavljam inicijativu ka JP „Vojvodinašume“ za smanjenje ili ukidanje privrednog ribolova na našem delu Dunava kod Apatina. Smatram da materijalna dobit od tog vida delatnosti nije srazmerna šteti koja se pravi narušavanjem ekosistema, kao i da bi dobit vrlo brzo i mnogostruko bila nadoknađena kroz prodaju dnevnih dozvola sportskim ribolovcima, kao i kroz druge turističke usluge. Takođe, ovom prilikom podsećam da je privredni ribolov zabranjen kako uzvodno, na teritoriji Mađarske, tako i u okviru rezervata „Kopački rit“.

Ukoliko zbog ranijih finansijskih kalkulacija, javno preduzeće , Vojvodinašume“ nije u situaciji da ukine prodaju dozvola za privredni ribolov, opitina Anatin je spremna da otkupi dozvole, odnosno nadoknadi potencijalni finansijski gubitak izostankom njihove prodaje privrediim ribolovcima.

U nadi da ćete razumeti značaj naše inicijative, kao i inicijative velikog broja ljubitelja Dunava i ribolovaca, koji žele da sačuvaju prirodna bogatstva Dunava i riblji fond, nadam se Vašem pozitivnom odgovoru.

 

S poštovanjem,

                                                                                                Dubravka Korać

                                                                                    Predsednica opštine Apatin


Medijska pažnja i pratnja: Novi Radio Sombor

http://keepone.net/radio/k138251/novi-radio-sombor*

*Novi Radio Sombor na vodećoj platformi radio stanica svih država sveta KeepOne Radio

https://www.omiljeniradio.com/index.php/radio-uzivo-online-srbija/1130-novi-radio-sombor-uzivo-online.html*

*Novi Radio Sombor na vodećoj platformi radio svih svih država regiona i dijaspora Omiljeni radio

Tagovi: , , , ,

Povezani članci

Bogat program manifestacija povodom Dana grada Sombora
Gradsko veće grada Sombora raspisalo pet javnih konkursa

Kategorije

Izbornik